Zašto nas putovanja čine toliko srećnim?

Fotografija: Pixabay.com

Šta vam je na umu kada kažete reč „putovanje“? Kupujete jeftine avionske karte? Nezaboravni zalazak sunca na Instagramu? Planinski prelazi sa teškim rancima? Svako putovanje može biti uzbudljivo i avanturističko – i mnogo više od samog gutljaja Margarite na suncem okupanoj plaži.

Nije vest da je putovanje dobro za fizičku kondiciju ali ono što je još lepše, prema psihološkim istraživanjima je istraživanje novih mesta – što je vrlo korisno za mentalno i emotivno zdravlje. Drugim rečima, putovanje nas čini srećnijim. Evo devet razloga zašto:

Nova prijateljstva

Slažemo se, mnogo je lakše naći nove prijatelje na putovanju nego kada se krećete duž uobičajene rute za posao. Vaš „komšija“ u avionu na putu za London može postati vaš suprug, putnik na ekskurzionom obilasku može biti vaš budući poslodavac, a slatka devojka sa kojom ste naručili koktele u baru u Čikagu može biti doživotni prijatelj. Sve su to prave priče koje vam se mogu dogoditi.

Samopouzdanje raste

Poslovno putovanje, porodični odmor u Maroku, ili smela odluka da se živi mesecima na točkovima – kada krenemo na dugi put, napuštamo uobičajenu zonu udobnosti. Osim toga, čak i veoma detaljan plan ne negira iznenađenja koja se stalno dešavaju. Uronivši u drugu kulturu i način života, učimo da rešavamo probleme u nepoznatoj situaciji, što nas čini fleksibilnijim, strpljivijim i snažnijim, zbog čega povećavamo naše samopouzdanje.

Pozitivne emocije

Iskrena ljubaznost ne zavisi od nivoa blagostanja i lako izaziva uzajamne osećaje – gledajući široke osmehe na licima stanovnika Filipinskih sela, nemoguće je ne nasmejati se. Pa, ako ova navika postane verni pratilac – svet zaslužuje širenje pozitivne epidemije.

Fotografija:Pixabay.com

Ponovni susret sa porodicom i prijateljima

Ostavljajući poznato okruženje i bliske ljude, dugo vremena ili ne, učimo da ih više cenimo. Niko neće slušati priče o avanturama u dalekim zemljama sa pažnjom kao prijatelji i rođaci, spremni da zbog ljubavi prema nama sa oduševljenjem slušaju monologe o čudesnim mestima. Pa, onda, neverovatan trenutak susreta posle razdvajanja uvek daje posebne emocije.

Nova saznanja

Bez obzira na to što radimo na putovanju, ono ispunjava život iskustvom i znanjem, bilo da se radi o tajvanskim časovima kuvanja, časovima španskog jezika u Kolumbiji ili ronjenju na Maldivima. Mozak radi aktivnije, adrenalin besni u krvi, svaki dan nas čini srećnijim – prema nalazima psihologa, ovo je prirodan proces kada učimo ono što smatramo prijatnim.

“Pre nego što napustite svoju domovinu po prvi put, živite misleći da je to tako svuda, a onda shvatite da postoji mnogo različitih ljudi, kultura i mentaliteta oko nas”, kaže Lino Reguš, autor bloga crazy-cuccumber.com, koji je počeo na Baliju i postao uspešan kulinar na Novom Zelandu. Da bi putovanje bilo uspešno, važno je da pređete na otvoreni način razmišljanja: gledajte svet novim očima, prihvatite običaje drugih zemalja, probajte sve što vam se čini interesantnim, bez pokušaja da prilagodite okolinu koja vas okružuje. Tako dobijamo jedinstveno iskustvo, koje kao da nas ažurira i, naravno, čini nas srećnijim.

Online zavisnost

Ne koriste svi ovu šansu, ali ipak postoje još neverovatno lepa mesta na planeti gde Wi-Fi i mobilne komunikacije ne dopiru. Putovanje bez pristupa mreži je dobro jer vam omogućava da uživate u trenutku “ovde i sada”, zaboravljajući na dosadne poruke. Probajte – to je otrežnjujuće i pomaže da saslušate vaše istinske osećaje i želje.

Uživajte sami

Iako se ova stavka odnosi na prethodnu, nije neophodno isključiti se iz komunikacije kako bi se obnovila unutrašnja harmonija. Putovanje vam daje mogućnost da vratite ravnotežu, da smanjite stres na vetru, da se nahranite sunčevom energijom, da nađete vremena da budete sami sa sobom – čak i ako je ovo obilazak u velikom društvu.

Nove impresije

Od putovanja mi donosimo mnogo utisaka koji ostaju zauvek – u memoriji, u postovima društvenih mreža, video zapisima i fotografijama. “Na svakom putovanju osećamo da je svet veći, bolji i raznovrsniji nego što se činilo pre nekoliko sekundi. Ispostavilo se da možete uzeti svoje ruke (to jest, držeći volan jahte u njima) da biste prešli sa jednog kontinenta na drugi. A možete samo pogledati more. A to je već sreća!

Vraćanje na ista mesta

Većina putujućih entuzijasta kontinuirano planira svoje naredne izlete, ali čak i oni se rado sećaju ugodnih trenutaka koji su već ostvareni. „Putovanje za mene je neverovatna prilika da postanem bolji i obrazovaniji, da upoznam sebe i svet“, kaže Daria Sirotina, autor popularnog bloga za putovanja darsik.com. „Kada se fragmenti spoje u jednu sliku, kada negde na ivici zemlje vidite detalje u kojima čitate rimu sa nečim dobro poznatim vama, to je uzbudljiv osećaj. Veliko mi je zadovoljstvo fotografisati na putovanjima. Ali najveća sreća je da se vratimo tamo gde smo se osećali dobro.”

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + 19 =