Tri koraka koja će vam potpuno promeniti život

Fotografija: www.pexels.com

Kakvi ste bili dok ste odrastali? Da li ste bili smouvereni, popularni ili sigurni u sebe? Ovi koraci će vam pomoći, bilo da želite da osnujete svoju kompaniju, više komunicirate s ljudima, konkurišete za zahtevan posao ili samo da porazgovarate s prodavačima prilikom kupovine.

Promenite svoj život u sledeća tri koraka.

Prvi korak: postanite svoj najbolji prijatelj

Koliko puta dnevno čujete glas koji vam govori da ne možete nešto da uradite ili da ćete ispasti glupi? Isti taj glas nalazi se u glavi svake osobe i uvek joj govori da za nešto nije dovoljno dobra. No, bilo da taj glas govori nešto negativno ili pozitivno, potrebno je uložiti jednako velik napor.

Jedan citat kaže: „Kad biste s najboljim prijateljem razgovarali kao što razgovarate sa sobom, da li bi vam on i dalje bio prijatelj?“ Pa, da li bi? Ako ne bi, zar to ne govori nešto o svim negativnim mislima koje upućujete sebi?

Dakle, prvi korak uključuje promenu glasa kojeg čujete u glavi. Svaki put kada čujete negativan glas pomislite šta bi vam u toj situaciji rekli prijatelji ili roditelji. Prisetite se njihovih reči ohrabrenja. Ponekad jednostavno treba da verujete u to da neko veruje u vas.

Fotografija: www.pexels.com

Drugi korak: zamislite svoju budućnost što svetlijom

Ovo nije neki pozitivni govor koji vam poručuje da „samo verujete i svi snovi će vam se ostvariti“. Naprotiv, pod ovim podrazumevam da doslovno sednete, zatvorite oči i zamislite gde želite da budete u budućnosti. Zamislite svaki detalj jer će to dodatno da vas motiviše!

Gledajte to iz ove perspektive: da li ćete biti još više gladni ako razmišljate o običnom dosadnom hamburgeru ili o ukusnom hamburgeru sa sočnom mekanom pljeskavicom, svežom hrskavom salatom, mekanim sirom i zrelim sočnim paradajzom između dve savršeno zapečene lepinje koji ćete da pojedete za večeru?

Ako u viziju svoje budućnosti uključite što više detalja, imaćete više motivacije i želje da tu viziju ostvarite.

Fotografija: www.pixabay.com

Treći korak: prestanite da se usredsređujete na ono što bi moglo da pođe po zlu i razmišljajte o dobrom ishodu

Za svaku situaciju postoji na stotinu hiljada mogućih ishoda. Na koje ishode se vi najviše fokusirate? Da li su oni negativni ili pozitivni? Kao što je prethodno spomenuto, treba da prestanete da gubite vreme na razmišljanje o negativnom ishodu situacije koji se, vrlo verovatno, neće ni desiti. Umesto toga, usredsredite se na pozitivan rezultat. Međutim, opšte je poznato da je to lakše reći nego uraditi.

Ponekad će vam se negativni ishodi neprestano vrzmati po glavi, ali u takvim situacijama treba da ih prepoznate i potrudite se da što pre zaboravite na njih. Mnogo je bolje da vreme i energiju potrošite tako što ćete da se fokusirate na pozitivne ishode umesto da razmišljate šta bi sve moglo poći po zlu. To je veština za koju je potrebno neko vreme da se razvije, ali to vreme će ionako da prođe. Da li želite da ostatak života provedete razmišljajući isključivo o negativnim stranama svake situacije samo zato što ne želite da promenite svoj način razmišljanja?

Fotografija: www.pexels.com

Zapamtite…

Čak i nakon što sve ovo prođete, još uvek će biti trenutaka kada se nećete osećati dovoljno dobrim ili sposobnim za neki poduhvat, i to je potpuno u redu. No upravo je u tim trenucima još važnije da se uzdignete i dokažete tom glasu u glavi da ste dovoljno dobri i da možete da uradite ono što se od vas očekuje.

„Um je mesto za sebe, jer u sebi može da stvori raj od pakla, kao i pakao od raja.“ – Džon Milton

Na kraju krajeva, sve i da ovog puta ne uspete u potpunosti, bićete ponosni što ste se pokrenuli i što ste verovali u sebe, te bili dovoljno hrabri da iskoristite priliku koja vam se nudila. Ako jednom niste potpuno uspeli, budite sigurni da sledeći put hoćete!

Izvor: priredila Mirjana Kuzmanović, iSerbia

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 3 =