Danas slavimo Hristovo rođenje, Božić!

Božićni običaji počinju postom koji traje od 28. novembra do 7. januara, odnosno 40 dana pre samog Božića.

Pripreme za Božić počinju Tucindanom, koji se obeležava dva dana pred Božić. Tog dana se priprema božićna pečenica, kolje se prase ili jagnje. Prema narodnom verovanju na ovaj dan se deca ne smeju tući, jer će čitave godine biti nevaljala i bolovaće od čireva.

Badnji dan i veče

Nakon Tucindana, obeležava se Badnji dan i veče, 6. januara. Na Badnji dan rano ujutru se odlazi u šumu kako bi se isekao mladi Badnjak, najčešće se seče cerić ili hrast. Badnjak po pravilu simbolizuje Isusa Hrista i njegovo unošenje u dom simbolizuje dolazak Hrista. Badnjak se prislanja na zid kuće i tu stoji do večeri.

U gradovima se najčešće kupuje Badnjak koji se sastoji od hrastovih grančica i drenovog pruta, koje su obavijene slamom .

Kućni pod se posipa slamom, jer ona predstavlja simbol jasli u kojima je položen Hrist. U slamu se ubacuju novčići i orasi. Novčići simbolizuju zlato kojim je darivan Spasitelj, dok orasi u slami i uglovima sobe govore da Bog vlada na sve četiri strane sveta. Kuća se kadi tamjanom. Pre unošenja badnjaka, domaćica u sito stavlja sve vrste žitarica, suve šljive, jabuke i orah, sve to bi trebalo da stoji na vrhu stola gde će se večerati. Pri unošenju badnjaka u kuću, domaćica ih premazuje medom i posipa vinom. Simbolika ovog obreda je sledeća: unošenjem badnjaka, u kuću ulazi sam Gospod koji svim ukućanima daruje zdravlje.

Za vreme badnje večere koja je isključivo posna (riba, vino, pasulj i voće) čitaju se zdravice i pevaju Božićne pesme.

Od Badnjeg dana, pa sve do Bogojavljenja ljudi pozdravljaju jedni druge sa „Hristos se rodi“  i  „Vaistinu se rodi.

Božić

Na Božić se odlazi u crkvu na liturgiju i pričešće. Tog dana se ne skita i ne primaju se gosti, jer se ovaj praznik proslavlja u krugu porodice. Položajnik ili Radovan je bitan deo Božićnih rituala. Položajnik predstavlja pastire, koji su svojom čistotom zaslužili da prvi put vide Spasitelja. Položajnik je osoba koja je porodici posebno draga. Najčešće se bira dete, koje se daruje, jer se veruje da je donosilac sreće.

Na prvi dan Božića se mesi česnica. U nju se stavljaju novčići. Domaćin je za stolom deli, redom namenjuje delove. Prvi deo dobija polozajnik, zatim svi ukućani redom. U čijem delu se nađe novac, njega će pratiti sreća cele godine.

Božić se slavi tri dana. Drugi dan je posvećen Bogorodici, treći Svetom Stefanu. Božićni praznici se završavaju 14.januara „Malim Božićem“, odnosno pravoslavnom Novom godinom.

About Kristina Baćan 47 Articles
Zagrižena obožavateljka jutarnje kafe, Ed Sheerana i Marvel stripova. Bloger, kuvar amater i po potrebi animator svojoj maloj deci, jer najveći je izazov njima udovoljiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 1 =