Tri zablude o ishrani dece u koje NE SMETE da verujete

Foto: Pixabay.com

Da li ste primetili da mnoge namirnice koje su sada popularne i promovišu se kao jako zdrave mi kao mali nismo ni poznavali a neke do juče nisu bile dobre za decu? Isto tako neka pravila ishrane dece koja su važila ranije, pa i pre samo par godina, sada ne važe. Sve to jako zbunjuje roditelje i često su u dilemi šta je zdravo a šta ne, šta sme i kada da se uvodi i slično. Pored toga, mnoge stvari koje možete pročitati po medijima nisu ni tačne. Izdvajamo tri velike zablude i dajemo objašnjenja zašto one nisu tačne.

ZABLUDA 1: Ako moje dete jede superhranu, sigurno će biti zdravo.

Poslednjih godina se često govori o superhrani, ali koje to karakteristike treba da ima neka namirnica da bi spadala u tu grupu? I da li su te namirnice baš tako super?

Da bi jedna namirnica ušla u kategoriju superhrane ona mora da bude bogata hranljivim materijama, vitaminima, mineralima, vlaknima, antioksidantima ili fitonutrijentima, zbog čega njeno konzumiranje pozitivno utiče na naše zdravlje.

Problem nastaje kada se prenosi informacija da konzumiranje superhrane, bez obzira na tip ishrane i druge namirnice koje unosimo, može da nas zaštiti od bolesti. Zbog toga je važno znati da nijedna namirnica, po dosadašnjim istraživanjima, ne može samostalno da ima takvu funkciju.

Zato, umesto da pričamo o superhrani, treba da promovišemo zdravu ishranu zasnovanu na visokom unosu voća i povrća, sa dovoljno mahunarki i koštunjavog voća bogatog vlaknima i hranljivim materijama, i koja daje prednost integralnim žitaricama.

Zapamtite, ono što treba vašem detetu da bi bilo zdravo jeste raznovrsna ishrana a ne lista super namirnica.

Fotografija: www.zelenaucionica.com

ZABLUDA 2: Deci je potreban šećer.

Nije. U slučaju da mislite na proste i rafinisane šećere kao što su beli šećer, braon šećer, med, slatki sirupi i slični zaslađivači, ovo mišljenje je pogrešno.

Osim što nikome od nas nisu potrebne ove vrste šećera (prazne kalorije) i što imamo puno zdravije izvore energije (kao što je voće), dodavanje šećera dečijem obroku kako bi ga bolje jelo ili davanje poslastice na kraju obroka, doneće različite probleme (osim osnovnog mogućeg razvoja gojaznosti), kao što je npr. otežano prihvatanje voća i povrća u ishrani jer se dete navikne na jače ukuse. Što naravno, dodatno komplikuje uspostavljanje zdravog načina ishrane u porodici.

Jeste tačno da je deci potrebna energija iz hrane, ali izvor te energije treba da budu voće i povrće, zatim integralne žitarice, krompir, batat, mahunarke, između ostalog.

Iskoristite priliku da u detinjstvu postavite dobru osnovu zdrave ishrane u kojoj šećer nije potreban.

 

ZABLUDA 3: Dete mora da doručkuje.

I da i ne. Doručak nije najvažniji obrok u toku dana. Svaki obrok ima istu važnost kod najmlađih, zato treba paziti šta im se nudi tokom svakog od njih.

Takođe, ne postoji idealan doručak. Puno je dobrih opcija koje se mogu ponuditi ujutru jer dete neće uvek hteti mlečne proizvode, žitarice i voće. Tost sa paradajzom ili krastavcem je isto tako dobra opcija, ali neće nam pasti na pamet ako verujemo da je najbolje dati žitarice za doručak.

Imajući sve ovo u vidu, nikada ne treba siliti dete da doručkuje ukoliko nema apetita. Može da jede malo kasnije, imamo ceo dan da nadoknadimo njegove nutritivne potrebe. Jedan preskočeni doručak (ili bilo koji drugi obrok) neće uticati na dete ukoliko ima svakodnevnu pravilnu ishranu.

Često se detetu, iz straha da ne preskoči doručak, daje keks, zaslađene cerealije ili mleko sa čokoladom kako bi pojelo „bar nešto”. Jer, uglavnom su to stvari koje će dete pojesti, čak i ako nije gladno. Bolje je pratiti detetov ritam i apetit nego davati bilo šta.

Primeri zdravog doručka:

  • Domaći mafini ili ovsene palačinke. Možete ih probati i u slanoj verziji sa paradajzom, maslinovim uljem ili humusom.
  • Umesto zaslađenih žitarica, ponudite detetu kinou, čiju, ovas sa mlekom ili biljnim mlekom, voće.
  • Vodite se time da slatkoću obroku date uz pomoć voća.

Izvor: Najboljamamanasvetu.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − 1 =