Zašto morate probati odmor bez mobilnog telefona?

Fotogrrafija: Pixabay.com

Da li se sećate dana kada je poruka koju primite dok ste na odmoru bila zaista važna? Da, da, tih dana bez pametnih telefona, kada niste mogli da odgovarate na mejlove sa žičare u skijaškom centru. Danas nam ti dani deluju tako daleko i nestvarno.

„Studije pokazuju da 77 odsto Amerikanaca radi dok je na odmoru, a čak 40 odsto milenijalaca radi tokom svih dana odmora, stoga ne čudi što su svi veoma iscrpljeni i pod konstantnim stresom“, navodi Džes Dejvis, osnivačica pokreta za detoks od tehnologije pod nazivom Folk Rebellion. „Mlađe generacije su najugroženije, jer za njih ʻdan odmora’ znači dan u kome će odgovoriti na 15 mejlova i obaviti nekoliko poslovnih razgovora. Njima je jednostavno neshvatljivo da pre deset godina stvari nisu tako funkcionisale“.

Džes definitivno zna o čemu govori jer je na svojoj koži iskusila tamne strane „smartfon revolucije“. Kao nekadašnja menadžerka za digitalne strategije koja je uvek bila dostupna, doživela je kognitivnu disfunkciju (eng. brain fog), prilikom koje je svest „zamagljena“ i otežano je razmišljanje, nedostatak koncentracije i opadanje nivoa kreativnosti, što su klasični znaci „sindroma izgaranja“ (eng. burnout). Sve ove simptome uspela je da prepozna tek kada ju je suprug pre nekoliko godina naterao da krene bez telefona na osmodnevni odmor na Havajima.

To iskustvo je bilo ključno za njenu odluku o osnivanju pokreta Folk Rebellion i onda danas pomaže zavisnicima od tehnologije da razviju zdravije odnose sa svojim uređajima. Naravno, borba sa ovom lošom navikom nije nimalo jednostavna. „Neki su prestrašeni, neki plaču, neki su ponosni na sebe, dok drugi odbijaju da predaju svoje mobilne telefone“, rekla je Džes o polaznicima programa za odvikavanje. „Dolazi do velikog straha kada nemate kontakt sa spoljnim svetom“, dodala je.

Pročitajte još: Idealne za odmor: PET ZEMALJA u kojima ćete trošiti manje od 25 EUR dnevno

Zbog čega vam je potreban detoks od tehnologije?

Kako Džes navodi, postoje naučni razlozi koji objašnjavaju zbog čega ne možete u potpunosti da se relaksirate na odmoru dok je mobilni telefon pored vas: „Svaki zvuk poruke ili notifikacije vas udaljava od sadašnjeg trenutka i izaziva novi stres“. Šta se dešava kada isključite notifikacije? Iako su notifikacije isključene, sve druge stvari koje radimo na telefonu dok odmaramo, kao što je prelistavanje društvenih mreža, sprečavaju nas da u potpunosti uživamo i iskoristimo sve pogodnosti odmora.

„Kada je naš mozak u stanju mirovanja i kada ne ʻkonzumiraʼ nikakav sadržaj, tada se dešavaju inovacije rešavaju problemi“, navodi Dejvisova. „Ako se naš mozak uvek nečim zabavlja, ne dozvoljavamo novim idejama da se pojave“, rekla je, a nije slučajno to što je Džes dobila ideju za osnivanje ovog pokreta baš u periodu kada je bila odvojena od mobilnog telefona.

Takođe, činjenica je da je odmor mnogo zabavniji kada niste konstantno udubljeni u svoj telefon. „Igrajte društvene igre, šetajte, koristite pravu kameru, raspitajte se kod lokalnih stanovnika o dobrim restoranima ili otkrivajte nova mesta ʻna sreću’. Zapravo, vrlo je zabavno kada se izgubite“, tvrdi Džes.

Kako da se na pravi način odvojite od svog mobilnog telefona?

Iznenadni prekid korišćenja mobilnog telefona može biti stresan koliko i njegova preterana upotreba, stoga je neophodno da se na pravi način pripremite za to. Predstavljamo vam korake za postepeno i planirano odvajanje od mobilnog telefona.

• Recite svojim saradnicima, šefovima, prijateljima i porodici da nećete biti dostupni neko vreme. „Morate da ih pripremite na tu situaciju jer će za mnoge to biti neshvatljivo“. Kada je posao u pitanju, budite sigurni da je vaš tim upoznat sa statusom svih trenutnih projekata, nađite osobu koja će vas menjati i dajte joj broj koji može zvati ako je nešto hitno. Bonus trik: Dajte im broj fiksnog telefona. Manja je verovatnoća da će vas zvati zbog neke gluposti ako znaju da će im se, na primer, javiti vaša mama.

• Kada stignete na odredište odaberite jedno mesto u sobi gde ćete odložiti telefon, a možete i da pozovete svoje saputnike da učine isto. „Ne bi trebalo da vas bude sramota zbog ove odluke, napravite zabavu od toga. U krajnjem slučaju, zamolite ih barem da odlože svoje telefone za vreme obroka i tokom noći“, navodi Džes.

• Pokušajte da se oduprete nagonu da svaki trenutak zabeležite kamerom za potrebe Instagrama, čak i ako koristite analogni fotoaparat. Ovo je, zaista, veoma teško. „Ljudi su nekada za ceo odmor pravili 24 fotografije, a danas imaju barem 200 po danu. Vaš mobilni telefon postaje eksterni hard disk vašeg mozga. Ako vaše telo zna da će događaj ostati zabeležen, manje će se potruditi da ga proživi upamti“, objašnjava Džes. Paradoksalno, što manje fotografija sa odmora imate, bolje ćete se sećati te fantastične večere ili posete muzeju.

• Kada se vratite u stvarni svet postavite sebi ograničenja kada je u pitanju korišćenje tehnologije i pridržavajte ih se. Dejvisova preporučuje da dozirano koristite svoj mejl, to jest, da proveravate i odgovarate na poruke samo u okviru prethodno određenog vremenskog intervala, kao i da nabavite papirne kalendare i pravi budilnik za svoju sobu. „Mi imamo pravilo ʻod 9 do 9’ što podrazumeva da svi uređaji ostaju na drugom spratu kuće od 9 sati uveče do 9 ujutru. Važno je da uspostavite sopstvene rituale“, savetuje Džes.

Za sam kraj, jedini način da se naše društvo koje je „uvek na mreži“ promeni je da svaki pojedinac čvrsto radi na tome. „Kao radnici, treba da se držimo zajedno i da kažemo: ʻRadimo ovo već nekoliko godina i nije baš prijatno. Evo kako možemo da popravimo stvari’“, izričita je Dejvisova. Ko zna, možda jednog dana mejlovi neće biti legitimna literatura za plažu.

Izvor: iSerbia.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 + two =