Modni trend: Furati svoj fazon ili biti “in”

Kada razmišljamo o modi, gotovo poslovično je poistovećujemo sa trendovima. Ovo sa sobom nosi nekritičko prihvatanje svega što trendovi sa sobom nose, kao i kupovinu nove odeće baš svake sezone, kako bismo ispratili nove tendencije u modi. Kao posledicu toga često imamo ormar pun odeće, a osećamo se kao da nemamo baš ništa da obučemo – jer je sve previše specifično ili je izašlo iz mode. Velika količina ovakve “sezonske” odeće se baca i po nekim statistikama modna industrija spada u jednog od najvećih zagađivača. “Furati svoj fazon” sa druge strane znači kreirati svoj stil prema sopstvenim potrebama i kupovati promišljeno i pametno, tako da imamo šta da obučemo za najrazličitije prilike.

Kako kreirati bazični garderober

Uređivanje garderobera tako da sadrži baš sve ono što nam je potrebno veliki je izazov i za najveće ljubitelje mode. Ipak, postoji nekoliko osnovnih komada koje treba uvek da imamo i njihova kupovina može sa posmatrati kao vredna investicija. To su oni komadi koje možemo pronaći i u komadu naših mama i baka. Kada govorimo o jaknama i kaputima, smatra se da su 4 jakne dobar izbor: klasični crni kaput, zimska topla parka, sportska jakna i kožna jakna (možete se odlučiti i za različite ekološke varijante kože). Obična bela majica, jedna majica sa printom i jedna bela košulja smatraju se neophodnim gornjim komadima odeće, dok se za osnovne donje komade smatraju farmerke, poslovne pantalone (poželjno crne) i jedna suknja jednostavnog kroja. Dodajmo tome i malu crnu haljinu i blejzer i imamo savršen bazični garderober, koji možemo dodatno obogatiti stvarima koje slede naš stil, ali umereno – promišljajući koliko su uklopivi sa svim što već imamo.

Kako odabrati koje trendove da sledimo

Pojedini trendovi su uvek prisutni i retko možemo pogrešiti sa njima. U takve spadaju takozvani “statement” printovi na majicama. Ovaj trend podrazumeva nošenje majica koje predstavljaju neki naš stav. Štampanje majica nikada nije bilo lakše, a sve su popularnije one kojima možemo izraziti i svoj filmski i muzički izbor. Na ovaj način, umesto da slepo pratimo trendove, stvaramo svoj unikatni stil. Još jedan od trendova koji se vraćaju su i izbledeli i pocepani džins, tako da su ovakve farmerke uvek vredne ulaganja. Kada se odlucujemo za neki komad koji je trenutno “in” najbolje je preispitati koliko je učestalo ta stvar moderna. Neke stvari su uvek u trendu, a neke se stalno vraćaju u modu. U tim situacijama je neka odeća vredna kupovine.

Osnove minimalizma

Minimalizam je jedna od najačih aktuelnih struja u svetu mode. Minimalista je osoba koja odeću bira pametno, kupuje samo dugotrajne visokokvalitetne komade koji će trajati godinama. Minimalistički garderober podrazumeva ignorisanje aktuelnih trendova i kupovinu osnovnih komada. Minimalista je elegantan, obučen jednostavno. Odabir krojeva je uglavnom fokusiran na vanvremenske komade a u fokusu su uglavnom jednobojne odevne kombinacije, ili one koje kombinuju do dve boje. U korenu ovog stila ponašanja i odevanja je to da se pre svake kupovine promisli da li nam je to nešto što kupujemo istinski potrebno, hoćemo li ga nositi, u kojim prilikama i da li se uklapa sa ostalim stvarima iz našeg ormara. Ukoliko pri odabiru odeće nismo sigurni kako bismo odgovorili na anvedena pitanja, smatra se mudrijim izborom da se kupovina odloži, kako bi se negovali principi života usmereni ka održivosti i smanjenje produkovanja otpada te zagađenja planete.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da više nije “in” biti “in”. Rastuća svest o potrebi da postanemo minimalisti i na taj način doprinesemo smanjenju zagađenja planete ali i potrošnje uči nas da treba da stvorimo sopstveni stil u odevanju, da ga sledimo i da promislimo svaki trend – te izbegnemo one koji nam se čihne previše kratkotrajnim i besmislenim. Dobar stil krije se u klasičnim komadima, upravo onim koje ćemo moći da nosimo i za deset godina i izgledamo jednako stajliš i elegantno.

Ljiljana Bugarin
About Ljiljana Bugarin 40 Articles
Mama tri devojčice. Veliki obožavalac Elvisa. U slobodno vreme voli da istražuje i piše članke o zdravom životu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight − one =