DA BEBA UVEK I SVUDA BUDE SITA

Izvor:NajboljaMamaNaSvetu

Panel Beba bira gde, u okviru istoimene kampanje za podršku dojenju u javnosti, koju je pokrenula Rosa,  održan je na petom Avent Festivalu dojenja. O benefitima dojenja, kao i zašto je važno dojiti kad god to beba poželi govorile su dr Đurđica Ćećez, neonatolog u GAK Narodni front,  Jovana Ružičić iz Centra za mame, Nada Filipović iz Rose kao i mame koje su rado dojile u javnosti.

Doktorka Ćećez naglasila je koliko je dojenje važno i za bebu, i za mamu. Govoreći o dojenju kao preduslovu našeg postojanja, predočila je mamama brojne dobrobiti koje samo majčino mleko može da pruži. Između ostalog, istraživanja su pokazala da optimalna količina šećera iz majčinog mleka štiti dete od infekcija, pomaže mu da se pravilno razvija i raste, jer se mleko menja u zavisnosti od detetovog uzrasta i potreba. Prednosti dojenja su i za majku brojne: rizik od postporođajne depresije opada, telesna masa se vraća u normalu, a na dugoročnom planu, smanjuje se rizik od osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojke i jajnika.

 

Istraživanje Centra za mame je pokazalo da dvadeset odsto mama nikada nije dojilo u javnosti, dok je deset odsto reklo da su želele, ali se nisu odlučile na taj korak iz različitih razloga, jedan je i strah od negativne reakcije okoline. Oko 20 procenata izjasnilo se da ih stid sprečava da doje u javnosti, isto toliko misli da da se to radi samo kod kuće u intimnoj atmosferi, dok deset odsto ne želi da se drugi osećaju neprijatno zbog njihove odluke. Skoro 90 odsto mama misli da dojenje u javnosti nije adekvatno podržano od strane šire zajednice, dok je dve trećine mama osećalo da je njihovo kretanje bilo ograničeno jer nisu dojile u javnosti, istakla je na panelu Jovana Ružičić iz Centra za mame.

Izvor:NajboljaMamaNaSvetu

 

Nakon više od jedne decenije, koliko podržava ono što je važno, a to je porodica, Rosa je posle otvaranja 3 banke humanog mleka i 20 škola roditeljstva širom Srbije, kroz koje je  podržala na hiljade roditelja u najranjivijem periodu roditeljstva, pokrenula novu inicijativu: Rosa podrška dojenju, kreiranu u skladu sa Nacionalnim programom podrške dojenju koji je usvojila Vlada RS, kako bi se podigao broj dojenih beba u Srbiji, koji je jedan od najnižih u okruženju. Najavljen je početak opremanja Rose sobe za podršku dojenju u GAK Narodni front, jednom od dva najveća porodilišta u zemlji, gde se godišnje rodi više od 6.800 beba. Međutim sa podrškom se nije tu stalo, Rosa je podržala i mame kada izađu iz porodilišta, tako što ih je ohrabrila da doje na javnom mestu, gde god požele. Tako je nastala inicijativa Beba bira gde, usmerena na podizanje svesti i edukaciju javnost upravo na važnost dojenja u javnosti, kako bi se mamama pružila neophodna podrška.

 

,,Kampanja Beba bira gde je izazvala veliku pažnju. Svakodnevno nam se putem društvenih mreža javljaju mnoge mame koje govore o svojim iskustvima dojenja u javnosti. Sa druge strane, postoje i komentari koji ne podržavaju dojenje u javnosti. Ovo je nama važan pokazatelj da smo zapravo pokrenuli pravu temu. Ono što smo mi želeli da poručimo kampanjom Beba bira gde, je da je dojenje važno, da su nam mame, bebe i čitava porodica važne, i da želimo da podržimo mame u nastojanju da bebama pruže najbolju moguću hranu, a to je majčino mleko, naravno ukoliko je to moguće.’’, istakla je Nada Filipović.

Mame Ružica i Ivana su svojim primerom inspirisale trudnice i mame i pričale su o svojim izazovima dojenja u javnosti.

Učesnice panela, složile su se da je pokrećući inicijativu Beba bira gde, Rosa pokrenula važnu temu, podržala mame da doje gde god to beba želi, jer je majčino mleko najbolja hrana dok  sam čin dojenja predstavlja ljubav i sigurnost i nikako ne treba da bude tabu tema.

Izvor:najboljamamanasvetu.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − two =