Zašto je važno učiti jezike tokom studija?

FOTOGRAFIJA: Pixabay.com

Strani jezici su uvek bili na ceni, a naročito danas u savremenom dobu. Razvoj tehnologije omogućava njihovo lakše usvajanje i usavršavanje. Za vreme studiranja treba dosta pažnje posvetiti stranim jezicima. Evo zašto…

Na svakom fakultetu, bilo državnom ili privatnom, se uči barem jedan, a na nekima i po dva – tri jezika. Nivo znanja koji se može steći bi trebalo da bude dovoljan za uspešnu komunikaciju sa sagovornicima i razumevanje jezika.

Mladi imaju problem sa učenjem jezika iz više razloga: ubeđenost u nemogućnost savlađivanja, strah od tuđih reakcija na greške u izgovoru, loš pristup predavača i stvaranje odbojnosti prema određenom jeziku. Da bi se problemi rešili, neophodni su želja, trud i podsticaj.

Zašto je dobro znati strane jezike?

1. Imaćete veće šanse za zaposlenje

Sve češće se prilikom zapošljavanja traže radnici koji poznaju veći broj jezika. Smatra se da na taj način mogu lakše odgovoriti na zahteve okoline, jer je dobra komunikacija velika olakšica i prednost u poslovanju.

2. Upoznaćete nove kulture

Jezik je neodvojivi elemenat kulture, njen sastavni činilac, a ujedno i najbolji način da se zađe u svet jednog društva. Tako se, najpre, mogu saznati detalji o životu društva, istoriji, običajima, tradiciji…

3. Steći ćete nova poznanstva i prijateljstva

Bez obzira na to imate li ili ne trenutnih mogućnosti da negde otputujete, društvene mreže vam pružaju mogućnost da se povežete sa ljudima iz čitavog sveta. Ukoliko putujete, bićete u prilici da se lakše sporazumete sa lokalnim stanovništvom.

4. Razvićete kognitivne veštine

Učenje jezika je složen proces koji zahteva dosta povezivanja, razmišljanja i upoređivanja. Time razvijate svoju memoriju, pamćenje i lakše pristupanje problemima u svakodnevnom životu.

5. Obnovićete znanje maternjeg jezika

Da bi se usavršio strani jezik, mora se dobro poznavati maternji. Gramatička pravila i logičnosti su prožete u svim jezicima, a njihovim poređenjem sa različitim jezicima će vas dovesti do boljeg usvajanja i trajnijeg znanja.

6. Lakše ćete se snalaziti sa onlajn sadržajima na stranim jezicima

Često možemo dospeti u situaciju da su nam neophodne informacije date samo na stranom jeziku. Treba ih što bolje prevesti, kako bi takvi sadržaji bili od koristi. Zato su prilično korisna onlajn izdanja jednojezičnih i višejezičnih rečnika sa dodatnim objašnjenjima, kako bi se dobili potpuniji i ispravniji prevodi tekstova.

7. Uživaćete u muzici, filmu, serijama i ostalim zabavnim programima

Samo slušanje jezika je korisno, nismo ni svesni da ovako usvajamo neka od pravila izgovora i obogaćujemo sopstveni rečnik. Pritom nismo izloženi suvoparnom, dosadnom učenju koje vodi u odbojnost prema jeziku, već se razvija interesovanje i želja za učenjem.

 

Izvor: Nataša Ninković, iSerbia.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − 9 =