Zablude o prehladi u koje veruje većina roditelja

Izvor: Pexels.com

Kad je reč o sprečavanju prehlade i gripa, većina ljudi drži se saveta svojih roditelja i prenosi ih na svoju dece.

Novo istraživanje Dečje bolnice C.S. Mot u Mičigenu, sprovedeno među 1.000 roditelja starosti između 5-12 godina, pokazalo je da čak sedam od svakih 10 roditelja, koristi strategije koje nemaju naučnu osnovu – poput saveta da se ne izlazi van mokre glave.

Roditelji koriste i metode koje je podržala nauka, poput saveta za pranje ruku i držanje lične higijene, izbegavanje zaraženih i čišćenje kuće, ali čak 70 odsto njih veruje u “narodne savete”, dok se 51 odsto oslanja na multivitamine i saplemente, za koje nije dokazano da sprečavaju prehladu kod dece.

Evo nekih strategija koje se primenjuju i da li su one tačne ili ne:

Izvor:Pexels.com

“RAZBOLEĆEŠ SE AKO IZLAZIŠ VAN SA MOKROM KOSOM”

Istina je da izlazak napolje sa mokrom kosom neće dovesti do prehlade. Kako bi se zarazili gripom treba da budete izloženi virusu. Iako će vam biti hladno od mokre kose, to ne privlači viruse niti vas čini podložnijima na zarazu.

“HLADAN VAZDUH DOVODI DO PREHLADE”

Iako se hladno vreme poklapa sa sezonom gripa, to ne znači da jedno uzrokuje drugo. Stručnjaci kažu da se nećemo razboleti od hladnog vremena i da je važnije ono što radimo kad zahladi.

– Kad zahladi, svi smo u zatvorenim prostorijama, često blizu zaraženih osoba. Kijamo jedni na druge – kaže dr Sorana Segal Maurer, šef Odeljenja za infektivne bolesti u njujorškoj bolnici Kvins.

“VITAMINI I SUPLEMENTI SPREČAVAJU PREHLADU”

Deca koja su zdrava i hrane se zdravo ne trebaju dodatne vitaminske suplemente, kažu stručnjaci.

-Nikada nije dokazano da to ima efekta na prevenciju, pa roditelji mogu da uštede. Svi se mi sećamo vremena kad su multivitamini pomagali, ali se niko ne seća vremena kad nisu – istakao je dr Majkl Ruso, specijalizovan za infektivne bolesti u Dečjoj bolnici u Filadelfiji.

Izvor: Blic

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 − 4 =