Šta vino čini penušavim i koja su najbolja na tržišu

Šta vino čini penušavim

Vinarstvo u Srbiji datira još od srednjeg veka. U početnim fazama proizvodnja vina bivala je koncipirana na tradicionalni i klasični vid. Razvojem tehnike i tehnologije, razvija se i tehnologija pravljenja vina, pa su zato u većem delu Srbije, počev od samog severa zemlje, preko Šumadije, Istočne Srbije, župe koja leži uz samu Južnu Moravu do samog juga naše zemlje, patentirana vina značajnog kvaliteta. 

Berba grožđa i proces fermentacije

Da bi penušavo vino zaista bilo idealno moraju se uspostaviti, pored klime i drugi uslovi. Tehnologija je izuzetno složena, zahtevajući higijenu na visokom nivou i obavljanje radova u rokovima. Berba se obavlja kada je grožđe najzrelije, jer na taj način svežina, postojanost i izvesna količina šećera biće sačuvana za sam proizvod. Nakon berbe, grožđe se skladišti u namenjene posude za vrenje. Postoji jasno definisan period vrenja, koji nije isti za svaku sortu grožđa, a nekada fermentacija može trajati samo 7 dana. Nakon fermentacije nastavlja se dalja obrada vina. Ceđenje, prerada, a za penušava vina dodavanje CO2. Zrenje samog vina, nastavlja se u burićima određenog kvaliteta, obavezno do godinu dana, a nakon toga, vino se može čuvati u staklenim flašama. 

Šta vino čini penušavim

Kako klima utiče na vino

Uticaj klime je značajan. Dakle, područja sa blagom klimom, velikim brojem sunčanih sati, uticajem strujanja toplijih vetrova, a ne hladnih planinskih i blagim zimama odlikuju se zdravim čokotima i dobrim vinima. Upravo su župe i ujezerene kotline pogodne za uzgajanje vina, jer baš na tim prostorima dominira takva klima. Uticaj sunca na grožđe je neprocenjivo značajan. 

Najbolje sorte vina 

Kada bi se biralo nabolje vino, moralo bi se prvo odrediti o kom tipu vina je reč. Naše područje, a i svetsko tržište nude širok asortiman belih, crnih, crvenih, roze vina, zatim suvih i penušavih vina. Za svaki senzibilitet, za svačiji ukus i za svaku priliku može se izabrati nabolje domaće vino. Bez obzira da li je u pitanju Smederevka, Žuti cvet, Medveđa krv, vina iz vinarije Zvonka Bogdana ili pak neko penušavo vino, nećete pogrešiti.  

Penušavo vino je sinonim prestiža

Za određene prilike, za slavlja i veselja obično se bira penušavo vino. To su uglavnom sorte belog vina u koje je usled tehnoloških mogućnosti utisnut CO2, prilikom punjenja, pod tačno definisanim uslovima i temperaturi. Penušavo vino, pije se iz posebnih duguljastih, uskih čaša na stalak, koje povećavaju užitak, a samo vino se odlikuje posebnim, nesvakidašnjim ukusom. Moguće su arome voća, pa je izuzetno kompaktno sa bobičastim voćem u čaši. 

Šta vino čini penušavim

Kombinacija vina i hrane je pun pogodak

Uz omiljeno jelo obično se služe i omiljena vina. Nije neophodno biti vrstan poznavalac ovo pića, ali osnovne stvari i određene kombinacije hrane i vina treba znati. Uz crveno meso i divljač dobro ide suvo crno vino. Uz morske plodove, testeninu i piletinu odlično se uklapa belo (u zavisnosti od afiniteta osobe moguće je birati između suvog ili penušavog vina). Preporuka je da se vino ne razblažuje sa vodom (tkz. “špricer”), jer bi se na taj način uništila aroma vina. 

Da zaključimo…

Vino nije akohol, čaša vina je lek. Zato je potrebno pronaći ono koje će odgovarati vašem ukusu i u kojem ćete uživati barem jedno nedeljno. Posebno sada kada se bliže praznici, pronađite koje penušavo vino vam najviše odgovara, jer se jedino uz dobra pića mogu kvalitetno obeležiti Nova godina i svi drugi veliki praznici i događaji.

Ljiljana Bugarin
About Ljiljana Bugarin 41 Articles
Mama tri devojčice. Veliki obožavalac Elvisa. U slobodno vreme voli da istražuje i piše članke o zdravom životu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 5 =