Šta je sve đacima zaista neophodno za učenje i školovanje

Šta je sve đacima zaista neophodno za učenje i školovanje

Početak nove školske godine zahteva mnogo pripreme i prilagođavanja, počev od organizacionih stavki i izmene dnevnih rutina, pa do pribavljanja svih neophodnosti koje će deca koristiti u taku narednog perioda za izradu školskih i domaćih zadataka. Sa snažnijim uplivom tehnologije u našu svakodnevicu, došlo je i do određenih izmena u pristupu školskim obavezama, te se spisak neophodnosti pomalo izmenio u odnosu na ono što je generacija današnjih roditelja koristila za vreme svog školovanja. Za sve mame i tate koji žele da opreme svoje mališane za nove radne pobede na najbolji mogući način, u narednim redovima ćemo pobrojati najvažnije stavke koje bi trebalo da imaju na umu prilikom nabavke opreme za školsku godinu koja je nastupila. S druge strane, pored sredstava koja će deca koristiti za izradu zadataka, posvetićemo zasluženu pažnju i ostalim uslovima za učenje i rad koje bi trebalo obezbediti mališanima, ne bi li zaista ostvarili svoj pun potencijal.

Neophodan školski pribor

Planiranje nove školske godine ne može da prođe bez nabavke osnovnog školskog pribora, te će roditelji na prvom mestu da razmišljaju o ovoj stavki. Ne biste li bili sigurni da ste za svoje mališane pribavili sve što je na ovom planu neophodno, vodite se spiskom predmeta koji se nalaze u njihovom nastavnom planu za datu školsku godinu. Pojedini predmeti, kao što su matematika i geografija, zahtevaće za različite uzraste i različite komade pribora, poput lenjira, šestara i geografskog atlasa. S druge strane, postoje artikli koji su neizostavni, poput olovaka, gumica i zarezača, te se pobrinite da ih pribavite u dovoljnoj količini i na taj način obezbedite svojoj deci sredstva za neometan rad u toku čitave godine.

Tehnologija i moderno školstvo

Moderna školska praksa danas podrazumeva da svi učenici imaju na raspolaganju upotrebu računara i interneta, što je naročito dobilo na važnosti u proteklom periodu kada se nastava pohađala online. S druge strane, računari su neretko potrebni za sačinjavanje prezentacija i referata, razmenjivanje materijala među učenicima, ali i između nastavnika i učenika, te i prikupljanje dodatnih informacija za izdvojene projekte. U ovu svrhu uglavnom nije neophodno posedovati računare naročitih performansi, ali je svakako potrebno da oni budu ispravni i da deca mogu da se posluže ovim sredstvima za rad kada god školski i domaći zadaci od njih to zahtevaju. U sklopu ovakvih zadataka, deci će uglavnom biti potreban papir za štampanje, u slučajevima kada je potrebno da predaju svoje referate nastavniku na proveru i slično. Sve ovo je potrebno imati u vidu prilikom pripreme za novu školsku godinu, jer školstvo ide u korak sa tehnološkim napretkom i ovo ima pozitivan uticaj na kvalitet nastave i širinu znanja koje oni stiču.

Šta je sve đacima zaista neophodno za učenje i školovanje

Pernice i rančevi

Pernice i rančevi su po pravilu najzabavniji deo nabavke za pripremu đaka za novu školsku godinu. Deca mlađeg uzrasta rado biraju školske torbe sa likovima omiljenih crtanih junaka i sa ponosom ih nose u školu. Ukoliko ste u mogućnosti, obezbedite im željene rančeve i pernice, jer ovo pozitivo utiče na njihovu motivaciju za rad. Pored toga, važno je da u ovom smislu budemo praktični i biramo one torbe koje će podržavati pravilno držanje tela kod dece koja ih nose, te i pernice u koje može da stane sav neophodan pribor. Ukoliko nađete sredinu između ova dva uslova, vaše dete će dobiti dodatnu dozu entuzijazma povodom nove školske godine, a oprema koju koriste će biti svrsishodna.

Prostor za učenje i rad

Pored nabavke neophodnog materijala za rad, važno je imati na umu i prostor u kojem će ga deca koristiti. Bitno je da obezbedite svojim mališanima miran kutak, koji ćete urediti tako da ih podstiče na učenje, te ćete im na taj način zasigurno pomoći da ostvare svoje potencijale. Budući da je svaka dečija soba gotovo po pravilu puna predmeta koji mogu biti distrakcija prilikom učenja (kao što su igračke), potrudite se da radni sto u njoj pozicionirate tako da bude izdvojen od ovakvih sadržaja, tačnije da oni ne budu u vidokrugu deteta za vreme izrade domaćih zadataka i obnavljanja školskih lekcija. Prostor za učenje bi takođe trebalo da bude dobro osvetljen i bilo bi idealno kada bi soba vašeg deteta obilovala prirodnom svetlošću. S druge strane, pobrinite se da na stolu vašeg deteta bude i stona lampa, koja će biti dodatni izvor svetlosti i koja će pri tome usmeravati svetlost od gore ka radnoj površini.

Uzbuđenje koje nova školska godina izaziva među decom i roditeljima je uglavnom pozitivno, ali istovremeno ova priprema može biti stresna, ukoliko joj se ne pristupi sa temeljnim planom. Pre no što krenete u nabavku i počenete da sprovodite plan pripreme za školu, potrudite se da steknete uvid u aktivnosti koje su planirane za školski uzrast u kojem je vaš mališan. Na taj način ćete moći da steknete jasnu sliku svih neophodnosti za njegov neometan školski rad i pomoći ćete vašem detetu da ostvari najbolji mogući uspeh i stekne važna i korisna znanja.

Ljiljana Bugarin
About Ljiljana Bugarin 41 Articles
Mama tri devojčice. Veliki obožavalac Elvisa. U slobodno vreme voli da istražuje i piše članke o zdravom životu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + 10 =