Srpska proza u punom sjaju

Fotografija: www.shutterstock.com

Kuća “Laguna” na 63. Sajam knjiga donosi roman “Veliki juriš” Slobodana Vladušića, koji nas vodi do Krfa i Solunskog fronta, novi roman Vuka Draškovića “Aleksandar od Jugoslavije”, knjigu “Škola za anđele” Isidore Bjelice ali i “Mojih pedeset” Branka Đurića Đure. Reč je o knjizi dnevničkih zapisa popularnog muzičara i glumca, dok je “Vukotić medija” upravo objavila knjigu zapisa reditelja, muzičara i pisca Emira Kusturice – “Šta mi ovo treba”.

“Arhipelag” na ovaj sajam dolazi sa novim romanima Jelene Lengold “Odustajanje”, Nikole Moravčevića “Ilona Strašna”, Sofije Kordić “Hipofiza u egzilu”, Ratka Dangubića “Kafe Kengur”, Veselina Markovića “Izranjanje”.

Dobitnik nagrade “Miloš Crnjanski”, Filip Grbić, predstaviće novi roman “Prelest” u izdanju “Vulkana” – koji je objavio i romane “Vreme je ljudsko talas na kamenu” Olivere Jovanović, “Šekspirov klijent” Miloša Latinovića, “Zemlja Viljema Tela” Milana St. Protića i “Magični svetovi” Gordane Kuić.

Sajamski favoriti “Portalibrisa” su “Čudnovati događaji” Nebojše Petkovića, “Čovek koji se rugao” Ivana Brankovića “Loza pelina, Rosa” Dragane Ćosić i Aleksandre Savić, “Žene koje su volele televiziju” Veroslava Rančića. Ovaj izdavač objavio je i dve knjige Milice Janković, zaboravljene spisateljice: “Ljudi iz skamije” i “Plava gospođa”.

“Agora” predstavlja novi roman Milisava Savića “Doktora Valentina Trubara i sestre mu Simonete povest čudnovatih događaja u Srbiji” koji u maniru najbolje istorijske metafikcije već samim naslovom priziva doba Srbije Miloša Obrenovića, zatim “Kada se završi rat” Petra Pješivca, “Nizvodno” Đorđa D. Sibinovića i “Kružok na zlatni pogon” Slobodana Mandića.

Izdavačka kuća “Dereta” na Sajam donosi “Pustolovine bačkog opsenara” Mirka Demića, ovogodišnjeg dobitnika Nagrade “Miroslav Dereta” koji piše o istorijskoj ličnosti Dimitriju Vujiću, tzv. “bačkom Kazanovi” koji je žario evropskim dvorovima. Kod istog izdavača je i roman “Fetva” Murata Baltića, koji podseća na poštovanje različitosti i zajedničke korene tri monoteističke religije.

“Globosino Aleksandrija” na Sajmu će predstaviti novi roman hit autorke Ljiljane Habjanović Đurović “So zemlji”, koji otkriva kako je Stojan Jovanović postao Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac.

“Prosveta” je izdavač sedmog romana Zorana Rosića, “Voda i žar”, a novi roman “Uzaludna lepota”, u SKZ je objavio Ranko Krstajić, slikar i pisac.

“Vukotić medija” na Sajam knjiga izlazi sa romanom prvencem uglednog dramskog pisca Siniše Kovačevića, “Godine vrana”, čija se radnja odvija u, Prvim svetskim ratom razorenom Beogradu.

U romanu “Legenda o Pablu” kod izdavačke kuće “Albatros plus” Miloš Nikolin stavlja pod lupu moderne totalitarne sisteme. Isti izdavač donosi i romane “Mora” Aleksandra Jugovića i Saše Stojanovića – “Kad more usnim”.

“Otvorena knjiga” će predstaviti romane “Svanuće dan” Beroslava Stojanovića, posvećen pedesetogodišnjici događaja iz 1968. i “Stefanov krst” Stevana Ješevića, čiji glavni junak je Stefan Prvovenčani.

Knjige Obradović predstaviće svoje izdanje posthumno objavljenog, monumentalnog romana “Dan šesti” Rastka Petrovića, pripovesti koja se proteže od ratnog povlačenja preko Albanije do boravka u emigraciji u Americi, kao i drame-romana “Splav meduza” Vladana Dobrivojevića.

Evro Book objavio je triler domaće autorke Marije Miketić “Crveni ibis”.

Glavnu proznu knjigu SKZ ove godine predstavlja roman “Crna Gora” Milovana Đilasa, u novom sjaju 110. plavog Kola. Pisan u zatvoru, u Sremskoj Mitrovici, 1958. godine, u pauzi pisanja monografije o Njegošu, onaj romansijerski poduhvat snažnim jezikom i psihologijom aktera baca višestruko svetlo na zemlju iz naslova i njenog čoveka na razmeđi vekova i epoha, najviše u danima Mojkovačke bitke 1916. i prvih godina u ujedinjenoj Državi. Predgovor ovoj anatomiji moralne i nacionalne drame Crne Gore napisao je Branko Popović, odličan znalac Đilasovog dela i postupka.

Izvor: www.novosti.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1698 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen + eight =