PAS U KUĆI: 5 NAJBOLJIH RASA ZA PORODICU

Izvor:Oleksandr Pidvalnyi via Pexels.com

Nakon nekoliko meseci ubeđivanja i obećavanja da će obavljati sve kućne poslove i raditi domaće zadatke na vreme i pored obaveza vezanih za brigu o novom članu porodice, odluka je konačno donešena – obećali ste deci da ćete nabaviti psa za kućnog ljubimca! Dok njihovo oduševljenje ne jenjava, vi razmišljate o tome ko će postati novi član vaše porodice. Zabrinutost je donekle opravdana jer neke rase pasa nisu najpametniji izbor za dečijeg ljubimca, obzirom na agresivnu prirodu i mali prag tolerancije za sve „izlive ljubavi“ mališana.

Veterinari i poznavaoci životinja preporučuju 5 rasa kao odličan izbor psa za porodičnog ljubimca, pa razmislite o njima kada birate drugara svojim mališanima.

Izbor broj jedan za porodice: Koker španijel
Mekog krzna, sa dugačkim ušima i uvek raspoložen za igru, koker španijel je svakako izbor broj jedan za dečijeg drugara, posebno ako su deca mala. Poznavaoci pasa se slažu da je ova rasa fantastična za porodice sa decom – mali su, preslatki, ne prave mnogo buke i nisu zlopamtila koja će pokušavati da vrate kada ih dete iz ljubavi malo previše stegne. Ipak, ako se odlučite za štene ove rase, proverite da nema oboljenje kome su ovi psi genetski skloni, a koje može da izazove jake bolove u glavi i vratu.
Izbor broj dva: Labrador
Ukoliko imate kuću i dvorište, te samim tim prostor za malo većeg psa, idealan izbor za vas je labrador. Ovo jesu veliki psi, ali su sasvim dobroćudni i poslušni, pa ih je poprilično lako istrenirati. Veoma su druželjubivi i obožavaju boravak napolju pa deci uz labradora nikad neće nedostajati društvo za trčanje. Ljubitelji pasa kažu da je zlatnog labradora lakše istrenirati nego onog boje čokolade, pa razmislite o tome ako želite da vaš pas ide na takmičenja, ali ako vam to nije prioritet, dozvolite da vaše srce osvoji prvo štene labradora koje ugledate bez obzira na boju krzna.
Porodični pas broj tri: Šnaucer
Ukoliko tražite psa koji će uvek biti uz vaše dete, opredelite se za šnaucera. Odlučivši se za šnaucera, teško da ćete pogrešiti, iako možda laju malo više, ali zato su odani, pouzdani i ostvaruju izuzetno jaku povezanost sa porodicom sa kojom žive. Ovo je tip psa koji stvarno ima pravi „porodični“ karaker.
Broj četiri među favoritima: Mops
Mops je nešto kao mlađi brat boksera i zato ga stručnjaci i preporučuju za porodice sa malom decom (iako je bokser odličan porodični ljubimac, veoma je snažan i mogao bi bez problema da obori dete od 1 do 3 godine). Mops, međutim, ima sve dobre odlike boksera samo u manjem telu. Ovaj pas ima odličan karakter i nije zahetvan. U suštini, on je prava maza i voli da provodi vreme u kući.
Favorit broj pet: Mešanac
Velikog srca, zahvalnog karaktera i sposoban da ispuni vaš dom neizmernom količinom odanosti i ljubavi, mešanac je više nego idealan ljubimac za vaše dete. Odlučivši se da udomite štene mešanca iz azila za životinje detetu pružate više od prijatelja za celo detinjstvo – retki su primeri gde ono može u praksi da vidi koliko znači plemenitost i pružanje šanse. Pored toga što će se osetiti važnim jer pomaže drgom živom biću, dete može da vidi i kakve posledice ima loše ponašanje prema životinjama. Ukoliko se odlučujete za mešanca, usvojite štene od 9 meseci, u toj dobi već se vidi karakter psa, spreman je da nauči osnovna pravila ponašanja i navikne se na novi dom. Psi u azilima su obično vakcinisani i očišćeni od parazita, ali da budete sigurni odvedite ga kod veterinara.
Kako da deca budu bezbedna sa psom

Kada novi četveronožni član porodice po prvi put stupi u vaš dom ustanovite osnovna pravila ponašanja za obe strane kako bi deca i pas bili zaista pravi prijatelji i to za ceo život:

  • Potrudite se da psu bude jasno da je dete ipak na prvom mestu – u situacijama kada držite bebu u rukama treba da mu bude jasno da treba da sačeka svoj red i dobiće vašu pažnju.
  • Ustanovite dozvoljenu i zabranjenu zonu za ljubimca. Ovo je sasvim individualna odluka – dok neki roditelji ne dozvoljavaju psu da ulazi u spavaće sobe kako dete ne bi bilo izloženo bakterijama, drugi smatraju da je dete puzeći po drugim prostorijama svakako u kontaktu sa ozbiljnijim supstancama. U svakom slučaju, granice koje postavite treba da se poštuju.
  • Obzirom da deca često, i pored upozorenja i objašnjavanja zašto to ne treba, guraju psu prste u usta ili uši ili ga vuku za rep, nije loša ideja da u najmlađem uzrastu naviknete kuče na takvu vrstu igre kako kasnije ne bi burno odreagovalo.
  • Kada dete može da razume, objasnite mu kako može da mazi psa i šta mu prija, a šta ne.
  • Naučite dete da izbegava vrištanje kada se igra sa psom i da njegov lubimac ne voli kada je dete grubo prema njemu, dakle, nema guranja, gađanja stvarima i vučenja za rep ili uši.
  • Neka mališan nauči da vreme ručka treba da bude vreme mira i za ljubimca, kao i za njega, dakle nema uznemiravanja psa dok jede.

Na kraju, uz sva pravila i brigu oko toga kako će se dete sprijateljiti sa ljubimcem, ne zaboravite i da im date vremena da se naviknu jedno na drugo i dozvolite im da se udruže na sebi svojstven način i uskoro će vaš mališan steći najboljeg i najodanijeg prijatelja i pratioca za celo detinjstvo.

Izvor:Najboljamamanasvetu.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × five =