Kako ispraviti ravne tabane bez upotrebe ortopedskih cipela

Fotografija: www.shutterstock.com

Ravne tabane ne treba lečiti, a deca koja ih imaju ne treba da rade posebne vežbe za njihovo ispravljanje, niti da nose ortopedske cipele za ovu svrhu, aktuelne su preporuke ortopeda roditeljima male dece.

Fotografija: www.shutterstock.com

Njihovo objašnjenje za ovu preporuku jeste, da ravni tabani i nisu bolest, već, kao i mnogo šta drugo kod dece, samo prolazna razvojna faza. Da se stopala ispravljaju sama, najbolje pokazuje sam život, jer od 100 trogodišnjaka njih 90 ima ravna stopala, a od 100 desetogodišnjaka samo 30.

Kod ostalih su stopala normalna, odnosno ispravila su se sama u međuvremenu, pošto je to prirodan proces koji se odvija i i bez posebnih vežbi, koje deca inače dugo rade, a i bez nošenja ortopedskih cipela.

Fotografija: www.shutterstock.com

Nema razloga za brigu ni kod dece kod koje tabani ostanu ravni, jer oni ne smetaju ni kičmi, ni kolenima, ni kukovima, niti izazivaju bilo kakve zdravstvene tegobe. Nošenje ortopedskih cipela smatra se opravdanim samo kada decu bole noge, a ovaj bol se najčešće javlja u listu noge.

Tada uložak iz ortopedske cipele podiže svod noge i ublažava bol. I tada mu je uloga samo da umanji bol, a ne da ispravi svod.

Inače, kada je reč o tome kada detetu treba obuti prve cipele, aktuelna preporuka je da to treba uraditi kada dete prohoda.

Izvor: www.ddl.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × four =