Saveti za negu: Ne ostavljajte kosu dugo mokru nakon pranja

Fotografija: www.pixabay.com

Kad je kosa mokra, molekularna struktura počinje da joj se menja. Voda se upija preko tvrdog spoljnog sloja vlasi kutikula i prodire u korteks, koji tom prilikom otiče. To znači da korteks trenutno gubi snagu i teže drži težinu mokre kose. 

Inače, vlas kose se pretežno sastoji od belančevine keratina, cilindričnog je oblika, te ima tri sloja – kutikulu, korteks i medulu, gde je kutikula spoljni sloj, korteks srednji i medula unutrašnji sloj vlasi. Koren leži zaštićen ispod površine u cevastom ulegnuću kojeg nazivamo folikul. To je zapravo ulegnuće epiderme (površinskog sloja kože) u dermu (unutrašnji sloj).

Kad je kosa mokra, deo vode se probija do folikula, te je on sposoban da upije vode do 30 posto svoje vlastite težine. Što duže je folikul mokar sve više natiče. Budući da se folikul više puta iznova suši pa potom ponovo upija vodu iz kose, počinje pucati, trajno oštećujući koren kose, piše Daily Mail.

Bolje je brzo osušiti kosu fenom, nego je pustiti da se prirodno suši, objašnjavaju stručnjaci.

Bitan je način sušenja kose

– Da ne bi pucala, mokra kosa se ne sme češljati četkom, već češljem širokih zubaca. Pre sušenja kosu treba dobro isušiti peškirom (bez jakog trljanja), već laganim stiskanjem peškira oko kose. Trljanjem se može slomiti već oslabljena vlas kose s rezultatom vlasi nejednakih dužina – savetuje dr. Tim Mur, potpredsednik australijske firme Smart Devices.

– Početak sušenja treba biti na niskim temperaturama kako bi se s kose prvo rešili kapljica vode, potom treba povećati temperaturu (ali ne na vruće) i osušiti kosu – objasnio je.

Dr. Mur je dodao da kosa kad je vlažna buja, što uzrokuje da kosa pod pritiskom puca, što rezultira i raspucalim vrhovima.

Mlako sušenje kose

Koristite li fen nakon svakog pranja kose, na nju nanesite regenerator koji se ne ispire. Takođe, nabavite fen koji ima mogućnost sušenja toplim, a ne vrućim vazduhom, koji je najčešći uzrok mehaničkog oštećivanja kose.

Čuvajte se ovih greški:

  • Fen i pegla za kosu oštećuju kosu, zato pre oblikovanja koristite posebne proizvode koji sadrže ulja za zaštitu kose. Pazite da temperatura uređaja ne bude visoka
  • Zbog previše proizvoda kosa može izgledati i postati teška, dok se svakodnevnim pranjem ispiru sva prirodna ulja koja štite kosu od isušivanja i oštećenja. Da bi kosa bila sjajna odaberite kvalitetan šampon i regenerator, a ostale proizvode izbegavajte što je više moguće.
  • Četkanje od korijena kose može slomiti i oštetiti kosu na sredini, a naročito na vrhovima gdje je osobito tanka i lako se mrsi. Kosu češljajte najpre od vrhova i lagano se krećite prema korenu.

Izvor: www.24online.info

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 2 =