Saveti za mlade mame – Kako organizovati privatni i poslovni život

SAVETI ZA MLADE MAME - KAKO ORGANIZOVATI PRIVATNI I POSLOVNI ZIVOT

Ubrzan tempo života i pregršt obaveza kojima smo danas zatrpani, otežava organizaciju privatnog i poslovnog života, a najčešće nam ostavlja vrlo malo slobodnog vremena. Za mlade majke ovaj izazov postaje još teži. Puno radno vreme provedeno u kancelariji, odlazak u vrtić po decu, svakodnevno pravljenje obroka, organizovanje aktivnosti i druženje sa decom, odlasci u nabavku, kvalitetno provedeno vreme sa partnerom – čini se da je niz obaveza i planova koje svaka žena ima nepregledan. Kako se dobro pokazati u mnoštvu uloga koje su ženi nametnute i kako ispuniti očekivanja partnera, dece, šefa, i na samom kraju, sopstvena, jeste pitanje koje svakodnevno muči mladu zaposlenu majku.

Napraviti balans između poslovnih i privatnih obaveza predstavlja ključ uspeha, a saveti koje ćemo u nastavku podeliti mogu vam pomoći da ispunite različita očekivanja, a da pritom ostanete svoje i zadovoljne.

Budite ponosne na sebe

Zaposlene mame će često imati osećaj krivice što provode puno radno vreme u kancelariji i odvajaju se od deteta. Ovo je pogotovo primetno kod majki koje su se na posao vratile sa porodiljskog odsustva i potrebno je da se naviknu na novu normalnost. Boravak deteta u vrtiću ili vreme provedeno sa drugim licima doprinosi razvoju njegovih socijalnih veština i lakšem prilagođavanju na novo okruženje. Povremeno odvajanje od roditelja jeste normalna pojava u odgajanju deteta i igra važnu ulogu u formiranju ličnosti i navika tokom njegovog odrastanja. Budite ponosni na dosadašnja dostignuća koja ste kao roditelj postigli, a osećaj krivice ostavite iza sebe.

SAVETI ZA MLADE MAME - KAKO ORGANIZOVATI PRIVATNI I POSLOVNI ZIVOT

Preispitajte trenutni posao

Nezadovoljstvo na radnom mestu neminovno utiče na privatni život i odražava se na sve segmente funkcionisanja, a loše raspoloženje često donosimo kući. Svakodnevno ostajanje u kancelariji van radnog vremena i nerealni zahtevi nadređenih povećavaju nivo stresa i negativno utiču na vaše sveopšte zdravlje. Ukoliko se situacija ne menja, i ako razgovor sa vašim šefom nije urodio plodom, vreme je da se upustite u potragu za novim poslom. Dopunite vašu radnu biografiju i pratite aktuelne ponude za posao koje Novi Sad nudi kao i drugi gradovi. Možda će vam se ideja o novom radnom mestu, u trenutku kada imate previše obaveza kao roditelj, činiti neatraktivnom i opterećujućom, ali sigurno da će sa sobom doneti novu energiju i entuzijazam.

Isplanirajte narednu nedelju

Kako biste što bolje organizovali radne obaveze i kvalitetno ispunili vaše slobodno vreme, korisite neku od alatki koja će vam olakšati ceo proces. Napravite planer i u njega upisujte sve obaveze i zadatke koje vas očekuju u narednoj nedelji. Tako ćete biti sigurni da niste ništa zaboravili i propustili, a imaćete bolji uvid u preostalo slobodno vreme, pa ga samim tim i kvalitetnije utrošiti. Ukoliko niste pobornik tradicionalnog papira i olovke, danas postoji niz jednostavnih aplikacija koje će vam pomoći da se bolje organizujete. U njih možete upisivati i obaveze koje se tiču domaćinstva, spiskove namirnica i obroka koje planirate da pravite, podsetnike za plaćanje računa.

SAVETI ZA MLADE MAME - KAKO ORGANIZOVATI PRIVATNI I POSLOVNI ZIVOT

Uključite decu u aktivnosti

Deca obožavaju kada su uključena u aktivnosti koje nisu nužno dečije, one koje se odnose na poslove u kući. Tako priprema jednostavnijih obroka može biti sjajna prilika da se mališani zabave i nauče nešto novo, a vreme koje ćete zajedno provesti biće nezaboravno iskustvo, kako za vas, tako i za najmlađe. Deca će se osećati korisno jer pomažu starijima, a vi ćete uživati u zajedničkim trenucima, gledajući kako vaši mališani usvajaju zdrave navike. Uživanje u hrani i zajednički obroci  takođe mogu biti svakodnevni ritual i mesto okupljanja svih članova porodice.

Vikend je za porodicu

Tokom radne nedelje, usled vaših poslovnih obaveza i dečijih školskih aktivnosti, imate malo slobodnog vremena da zaista uživate u zajedničkim trenucima. Zato se potrudite da vikend odvojite samo za porodicu i organizujte izlete do obližnjih mesta i posetu lokalitetima koji će i deci i vama biti zanimljivi. Ispunjen i kvalitetan vikend obezbediće novu energiju za predstojeću radnu nedelju i učiniti vas efikasnijim na svakom polju.

Uz dobru organizaciju, usklađivanje poslovnih i privatnih obaveza postaće prava rutina i prestaće da vam zadaje glavobolje. Karijera i porodica neće ispaštati, a vi ćete na kraju svakog dana izaći kao pobednik, jer to je titula kakvu zaslužujete.

Ljiljana Bugarin
About Ljiljana Bugarin 45 Articles
Mama tri devojčice. Veliki obožavalac Elvisa. U slobodno vreme voli da istražuje i piše članke o zdravom životu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 1 =