Među najboljim hlebovima na svetu i jedan srpski specijalitet!

Fotografija: Pexels.com

Šta je hleb? Pretpostavljamo da ne morate da mislite previše da biste dali odgovor na to pitanje. Ukoliko poželite parče hleba, proju, tortilju… govori dosta o tome odakle ste. Ali ukoliko je lako zamisliti hleb, onda ga je teško definisati. CNN je izdvojio listu gde su najbolji hlebovi na svetu:

Istoričar koji se bavio hlebom, kaže da je nepotrebno da se određuje tačna definicija šta je zapravo hleb.

– Nije potrebno da se napravi od nekog posebnog brašna, umesto toga on cele žitarice pretvara u nešto jestivo, nešto što je nekada hranilo celu vojsku ili se čuvalo za zimu.

CNN je objavio listu 50 najboljih hlebova, a među njima se našla i srpska proja. Na listi se između ostalog, nalazi i:

Luči, Bangladeš

U Bangladešu bi ih nazivali luči dok bi to kod nas bile mekike, loptice testa ubačene u vrelo ulje. One su idealne za doručak, mogu se jesti kao slatke ili slane. Popularan je izbor u Bangladešu za prvi obrok, a mogu se kupiti i na ulici.

Šaobing, Kina

Kod nas bi ovo bila neka vrsta pite. Dolazi iz Kine, a korica je od susama punjena sirom i ima neverovatnih 18 ili čak i više slojeva. U severnoj Kini može da bude punjen sa slatko-kiselim sosevima, ali i sa sosom od crnog susama, kao i sa dimjenim mesom ili sičuan papričicama.

Fotografija: Pexels.com

Baget, Francuska

Francuzi su možda poznati po tome što ne vole da jedu dok hodaju, ali postoji izuzetak – hrskavi baget. Dopušteno vam je da ga prelomite i jedete dok hodate, možda zato što je baget postao simbol francuske kulture.

Proja, Srbija

Konačno, srpska proja, koja je nama dobro poznata. Tople kocke napravljene su od kukuruznog brašna i odlično idu uz meso, piše CNN.

Uglavnom se pravi uz porodični ručak , a servira se pravo iz rerne. Najbolje ide uz kajmak i čvarke.

 

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 5 =