Kako održati vezu ili brak

Fotografija: Min An sa Pexels.com

Partnersku ljubav možete zamisliti kao saksijsku biljku. Biljka oplemenjuje prostor, čini ga lepim i prijatnim, bogati vazduh, nije zahtevna za održavanje, ali ako želite da dugo traje neophodan je trud i rad. Ukoliko ste srećni i zadovoljni vezom i vi kao ličnosti bićete oplemenjeni.

Plima i oseka – nećete osećati istu količinu ljubavi svakog dana. Biće dana kada ćete se pitati da li uopšte volite partnera. To je sasvim normalno i dešava se u uspešnim vezam. Ljubav nije u svakom periodu ista. Kada prođe oseka, ponvo ćete biti srećni i zadovoljni sa partnerom kojeg imate.

Kvalitetno vreme – partneri se mogu udaljiti zbog posla. Za vezu je značajnije da vreme koje provodite zajedno bude kvalitetno. Izdvojite vreme u danu da bude samo vaše, 15-30 min svakog dana, gde ćete razgovarati jedno sa drugim, bez dece, televizora ili telefona. Možete imati zajednički obrok, bitno je da ste usmereni jedan na drugog.

Dobra komunikacija – je ključ svake uspešne veze. Dok razgovarate sa partnerom potrudite se da razumete njegovu/njenu logiku, stavite se u tuđe cipele. Pokušajte da razumete misli, osećanja, probleme.

Zajednička aktivnost – pronađite onu koju volite i koja vas ispunjava kao par. To može biti šetnja, izlazak, igranje karata… Često roditelji, naročito kada su deca mala, okrenuti su samo deci, gde nesvesno zapostavljaju sebe kao ljubavne partnere. Vi ste bili pratneri i pre nego što ste postali roditelji.

Dobra veza se ne dešava sama od sebe,
za nju je potrebno vreme, strpljenje i dvoje koji iskreno žele da budu zajedno.

Sloboda i davanje prostora – ovo je faktor koji se nekada zaboravlja. Omogućite sebi i partneru slobodu da razvija svoja interesovanja, da ima vreme samo za sebe u aktivnostima u kojima uživa. Koliko god da se volite i da je vaša ljubav velika, nepohodno je da svako ima vreme za sebe. To može biti pecanje, vožnja bicikla, slikanje, pohađanje kursa… Ono što vas, odnosno partnera ispunjava. Da bi veza dobro funkcionisala, neophodno je da vi budete vi, baš ono što jeste.

Održavajte prijateljstva – sasvim je u redu da odete sami bez partnera da se vidite sa svojim prijateljima. Čak je neophodno, jer koliko god da ste svestrani ne možete zadovoljiti sve društvene potrebe partnera.

Kritika i pohvala – češće su ljudi skloni da kritikuju ono što je loše dok, dobre stvari podrazumevaju. Dobre stvari se ne podrazmevaju. Pohvalite partnera kada nešto dobro uradi, zahvaliute se, cenite trud. Pohvalite izgled, frizuru, ručak… Komplimenti i lepe reči su ono što nas između ostalog spaja.

Poštujete dogovor – kada se dogovrite ili vas partner zamoli da nešto uradite, a znate da mu to mnogo znači, uradite tako. Na taj način vaša veza postaje sigurno i stabilno mesto gde se međusobno poštujete. Ovako znate da možete da računate na partnera da će vam biti tu i kada vam je teško.

Izvinite se – kada pogrešite, pokažite da vam je stavrno žao, da vam je stalo, da se kajete. Čak i kada kažete nešto grubo u svađi što stvarno ne mislite, kada se smirite recite da ste pogrešili, prihvatite odgovornost za svoje ponašanje. Malao je stvari koje se u vezi ne mogu oprostiti.

Zaljubiti se je lako, ali ostati u ljubavi je veoma posebno.

Svađe – su sastavni deo bliskih odnosa. Nemojte nazivati jedno drugo pogrdnim imenima, vređati i omalvažavati. Važne odluke donesite kada vas prođe bes. Potrudite se da u toku svađe čujete argumente druge strane. Sasvim je u redu da se predomislite i odustanete od prvobitnog stanovišta ukoliko procente da je partner u pravu. Od inata nećete imati koristi. Za svađu ste potrebni oboje, ali je dovoljna jedna osoba da je prekine.

Kompromis – kada je uvek samo po vašem ili parterovom, tada druga strana trpi, dugoročno gledano to narušava ljubavni odnos. Niko od vas dvoje nije stalno u pravu niti u krivu. Kada se dogovarate pitajte partnera šta misili o tome što ste predložili, tako pokazujete da vam je važan.

Nema istih veza, nema univerzalnog recepta kako da se odruži ljubav. Ovo su samo neke od smernica kako da vam veza ili brak kvalitetno i dugo potraju. Vi najbolje znate ono šta bi vama kao partnerima najviše odgovaralo. Ukoliko nekada ne možete da pronađete rešenje, postoji stručna pomoć u obliku psihološkog savetovanja.

Marina Đurin Josić
About Marina Đurin Josić 18 Articles
Ima višegodišnje iskustvo u radu kao psihološka savetnica, u vođenju individualnih seansi, psiholoških i pedagoških radionica. Uverena je da svako može da raste i razvija se, a time sebi omogući kvalitetniji i udobniji život. Voli da uči i podstiče ljude da saznaju o sebi, svetu i drugima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 + eighteen =