Dete i velike promene – kako pripremiti mališane

Život sa sobom nosi različite promene, a mnoge od nijh nas očekuju već u detinjstvu. Teško je odgovoriti na pitanje kome je teže da se prilagodi – deci ili roditeljima? Ono što možemo reći jeste da roditelji razumeju razlog određene promene, dok mališani ne, ali da se deca znatno brže naviknu na novo, posebno ako su jako mali.

Ipak, tu početnu zbunjenost i strah od novog nikako ne treba zanemariti kod deteta. Kada dolazi do velike promene izuzetno je važno da o tome razgovarate sa vašim detetom, u zavisnosti od njegovog razumevanja i mogućnosti percepcije. 

Za vas smo izdvojili neke od najvećih promena tokom odrastanja mališana i savete kako da ih lakše prevaziđete. 

Selidba – promena sigurnog okruženja

Kažu da je selidba jedna od najstresnijih promena u životu. Ukoliko imate bebu, ova promena će biti najstresnija vama, ipak ako je vaše dete stasalo i već ide u vrtić ili školu, ova promena će biti prilično velika i za njega. 

Dok je vama na umu agencija koja će pružiti efikasne usluge selidbe i koja će vam olakšati da što brže i lakše prenesete svoje stvari od jedne do druge tačke, vaše dete će razmišljati o tome zašto odlazite od kuće i gde to idete? 

U zavisnosti od toga kog su uzrasta vaša deca potrebno je da sa njima obavite razgovor o razlozima preseljenja. Po mogućstvu, odvedite dete na novu adresu stanovanja i pokažite mu gde će biti njegova soba, gde će se igrati, a gde ćete zajedno ručati. Na ovaj način ćete detetu dati znak da ne gubi svoje sigurno okruženje već da dobija novo. 

Budite spremni da odgovorite na sva pitanja svog mališana, i nemojte zanemariti njegova osećanja tokom čitavog procesa preseljenja. 

Polazak u vrtić – prvo upoznavanje sveta van porodice 

Polakaz u vrtić je za mnoge mališane prvo upoznavanje sa svetom van porodičnog doma i okruženja. Takođe, ono što predstavlja još veći šok jeste odvajanje od roditelja po prvi put

Deca obično kreću u vrtić veoma rano (u drugoj i trećoj godini), pa je prvo odvođenje u vrtić i razdvajanje od deteta podjednako stresno i za mališana i za roditelje. Ipak, na roditelju je da detetu pruži što veću sigurnost i predstavi vrtić kao mesto gde će moći da se druži i igra, i kao siguran kutak gde će neko uvek paziti na njega. 

Negodovanje, plakanje i odbijanje deteta da ujutru krene u vrtić jeste ono što možete očekivati, ali je vrlo važno da u takvim situacijama ostanete što mirniji, pružite detetu što više podrške, i najzad ne odustanete od namere da ga odvedete u vrtić. 

Nemojte praviti grešku i u periodu navikavanja na vrtić i odlučivati da dete ipak ne povedete. Odsustvo rutine će jako zbunjivati dete, zbog čega i period adaptacije može znatno više da se prolongira.

Pre prvog dana vrtića možete sa detetom prošetati pored vrtića, objasniti mu o kakvom mestu je reč. Podstičite dete da se raduje odlasku u sasvim novo okruženje u kome će biti puno prostora za igru. 

“Vežbajte” prvi rastanak 

Pre nego što se dete odvoji od vas odlaskom u vrtić, savetujemo da ga u periodu pre kretanja odvedete kod bake i deke, ili tetke, ujaka i ostavite na određeno vreme, tako da to bude vaš prvi rastanak. 

Tako će dete polako početi da stiče naviku da nije sa vama konstatno, a i vama će emotivno biti lakše kada dete budete odveli  u vrtić. 

Polazak u školu – vreme je za usvajanje radnih navika 

Prvi dan škole obično nosi puno uzbuđenja, lepih želja koje upućuju svi članovi porodice, i mnogo ponosa koji roditelji osećaju jer imaju đaka prvaka u svojoj kući. Poneseni ovom euforijom, mališani obično rado kreću u školu prvi dan, međutim, kada entuzijazam splasne i počnu prvi školski zadaci, tako mogu nastati i prva negodovanja. 

Zato je veoma važno da od prvog dana radite sa detetom i da iskomunicirate da školski zadaci nisu dosadni i da ne predstavljaju obavezu koja će da im oduzme slobodno vreme za druženje i igru. 

Naprotiv, upravo će biti stimulativnije da školske obaveze dožive kao igru i mogućnost da razvijaju svoju radoznalost. Da bi se to desilo neophodan je angažman roditelja – posvetite svom detetu vreme, dozvolite mu da vas pita sve što ne razume, i pokušajte da od početka uočite šta mu to dobro ide, a za šta mu je potrebna veća podrška. 

Podstičite detetova interesovanja i pokušavajte da sva njegova pitanja iz života povežete sa onim što se uči u školi: bilo da vas dete pita zašto je more slano, zašto opada lišće, zašto se ide kod doktora kada kašljemo, sve to možete povezati sa predmetima u školi, i reći mu da će i tamo naučiti puno toga o datoj temi. 

Nadamo se da će vam naši saveti poslužiti prilikom nekih od ovih velikih promena sa kojima se mališani suočavaju, i da ćete se uspešno popeti na svaki od ovih stepenika!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × one =