Savet psihologa: Pauze su korisne i za vas i za vaš posao

Fotografija: www.pixabay.com

Koliko puta ste izgovorili ili čuli: nisam ustao sa stolice ceo dan, samo sam gledao u monitor? Rokovi, pregršt informacija i obaveza, mejlovi na koje treba odgovoriti… Sve to nas tera da satima sedimo za našim kancelarijskim stolom i ne primetimo koliko je vremena prošlo, a da se nismo čak ni protegnuli.

Nema dileme, da bismo bili produktivniji, moramo da pauziramo, moramo da nateramo krv da prostruji, jer tako će da prostruje i ideje.

5 zlatnih pravila i istina o neophodnosti pauziranja na poslu:

1.Povremeni predah od posla i odlazak od radnog stola napuniće vas energijom i pružiće vam osećaj korisnosti.

2. Sedenje ne priprema telo za kreativan i pruduktivan rad.

3. Predah može da posluži i kao kreativno gorivo. Bez obzira na to koliko volite svoj posao, ne možete da stvarate dok ste „prazni“

4.Desetominutni razgovor sa prijateljem ili gledanje zabavnog videa može da vam da potreban podsticaj.

5. Istraživanja su pokazala da lagano razgibavanje, odnosno umerena kardioaktivnost može da podstakne kreativnost i produktivnost dva sata kasnije.

Psiholog Gordana Mijalković u razgovoru za BIZLife kaže da su pauze na poslu neophodne kako bi se mozak i naša energija „resetovali“ i obnovili.

„Pauza nam je neophodna da bismo se pripremili za nove aktivnosti. To nam vraća energiju na različitim nivoima“, objašnjava naša sagovornica i dodaje da je pauza stimulans za naše bolje psiho-fizičko stanje, ali i socijalnu interakciju sa kolegama.

Za pauzu često nema mnogo vremena, ali je treba maksimalno iskoristiti. Njen zadatak bi trebalo da bude da nam pruži osećaj svrsishodnosti, da bude korisna. Izbor je vaš. Radite ono što vam najviše prija, ponekad je to ćaskanje sa kolegama, a ponekad i kraća šetnja koja će nam pomoći da sami sa sobom bolje sagledamo neke stvari i vratimo se poslu sa nekom novbom idejom.

„Ponekad je dovoljno samo da se odvojimo od sterilne sredine koja od nas pravi robote“, zaključuje psiholog.

Izvor: www.bizlife.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 5 =