Samopouzdanje – glavni faktor za uspeh!

Fotografija Moose Photos sa Pexels.com

Šta je samopouzdanje? Šta sve utiče na naše samopouzdanje? Kak smo ga stekli? I, kako možemo podići nivo samopouzdanja kada nam je potrebno?

Samopouzdanje je opšti utisak o sebi – kako se osećamo u vezi sa svojim mogućnostima i ograničenjima. Kada imam zdravo samopouzdanje, osećamo se dobro u svojoj koži i vidimo sebe kao nekoga ko zaslužuje poštovanje drugih.

Kad nam je samopouzdanje na nižem nivou, ne vrednujemo svoje mišljenje i ideje, i stalno brinemo da nismo dovoljno dobri.

Naše mišljenje o sebi počinjemo da formiramo od najranijeg detinstva. S obzirom da u tom periodu  nemamo referentne tačke na osnovu kojih možemo izgraditi osećaj za sopstvenu vrednost, gradimo ga na osnovu reakcije našeg okruženja.

Odnosi sa bliskim osobama – roditeljima, braćom i sestrama, vršnjacima, učiteljima i drugim, nama bitnim ljudima, najviđe utiču na izgradnju našeg stava o sebi. Veliki broj uverenja koja i danas nosimo o sebi odražavaju poruke koje smo, tokom vremena, dobili od bliskih ljudi.

Ako su naši odnosi sa nama bitnim ljudima bili takvi da smo od njih uglavnom primali pozitivne povratne informacije, vrlo je verovatno da sebe doživljavamo kao osobu vrednu poštovanja i da je naše samopouzdanje zdravo.

Međujem, ukoliko smo uglavnom primali negativne povratne informacije, ukoliko su nas najčešće kritikovali, zadirkivali, i omalovažavali, verovatno smo u situaciji da se borimo sa nedostatkom samopouzdanja.

Dobra vest jeste da naše misli, i način na koji razmišljamo, imaju največi uticaj na izgradnju osećaj o sebi. A sve što je pod našom kontrolom, to možemo da menjamo pa tako možemo da utičemo i na to kako doživljavamo sebe.

Početkom meseca se na tržištu pojavio besplatni webinar o samopouzdanju u produkciji CARS Coaching & Training http://coachingserbia.com/webinar-samopouzdanje-prijava/

Na ovom webinaru, u 45 minuta, možete naučiti pet jednostavnih i odmah primenljivih tehnika za poboljšanje samopouzdanja.

Ova besplatna edukacija je idealna za sve one koji se fokusiraju na sopstvene slabosti i mane, a žele da razviju uravnotežen i zdraviji stav o sebi, kao i za one koji bi želeli, u određenim situacijama, da imaju više samopouzdanja.

Hristina Andrijašević, jedna od polaznica webinar nam je rekla: ’U pravo vreme, došle su mi prave informacije jer sam se spremala za prezentaciju pred velikim brojem ljudi. Webinar je bio odličan i odmah sam primenila tehnike. Vežbe su jednostavne i delotvorne i pomogle su mi da pucam od samopouzdanja, pobedim tremu i održim prezentaciju za koju sam dobila sve pohvale.’

CARS Coaching & Training su osnovale četiri dame, Sanja, Branislava, Anja i Aleksandra, koje znanje i dugogodišnje iskustvo, stečeno u internacionalnim kompanijama prenose na polaznike kroz sertifikovane edukacije, radionice i individualne i timske koučing sesije. Sve četiri su i majke i uspešne poslovne žene.

 

Autor: Branislava Dragić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − 15 =