Najlepše saksijsko cveće za sobu i terasu

cveće
Pexels.com

Saksijsko cveće krasi mnoge domove i terase, a mnogima je omiljen izbor zato što je jako praktično i lako za održavanje. Takođe, saksijsko cveće može biti odličan poklon kada želite da obradujte dragu osobu, kao i poklon za specijalnu priliku. Postoje različite vrste saksijskog cveća, koje cveta i koje ne cveta, sobno saksijsko cveće, kao i saksijsko cveće za terese i dvorišta. 

Jedno je sigurno, saksijsko cveće je uvek odličan izbor kada na šarmantan način želite da stilizujete svoj dom ili poslovni prostor. Pravilna nega i pažnja su esencijalni za održavanje saksijskog cveća, čak i kada je u pitanju otpronija vrsta.

Sobno saksijsko cveće

Mnoge domove krasi sobno saksijsko cveće predviđeno za unutrašnji prostor. Sobno cveće u saksiji često ne podnosi spoljašnje uslove kao što su niske temperature, vetar i padavine. Takođe, nekim vrstama sobnog cveća nije neophodno direktno izlaganje sunčevoj svetlosti, tako da su za njihovo održavanje potrebni kućni uslovi, a kada se na pravilan način održava, saksijsko cveće može potrajati godinama. U zavisnosti od ličnog ukusa, te enterijera, možete odabrati ono koje cveta ili ne cveta, cveće patuljastog rasta, ili drvenasto saksijsko cveće.

Fikus

Fikus je mnogima omiljeno sobno i kancelarijsko saksijsko cveće. Spada u drvenaste biljke i odlikuje se jednostavnim, dugačkim listovima, zašiljenim pri vrhu. Postoji više vrsta fikusa, najčešće zelenog ili lista sa crvenkasti detaljima. Fikus je jako otproran, pa uz pravilno održavanje može potrajati godinama. Fikus voli svetlu i toplu prostoriju, dokle god nije direktno izložen suncu. U toku letnjeg perioda je potrebno zalivati ga do dva puta nedeljno, dok je u toku ostatka godine dovoljno zalivati fikus jednom sedmično uz odstranjivanje viška vode iz tacne. Đubrenje i prehranjivanje je potrebno uraditi u toku letnjeg perioda. Takođe, preporučuje se nežno brisanje prašine sa listova fikusa vlažnim sunđerom, jednom u dve nedelje.

Drvo života

Drvo života je drvenasta saksijska biljka koju odlikuju bujni i dugi listovi zelene boje. U mnogim kulturama drvo života nosi određenu simboliku, pa ga mnogi povezuju sa zdravljem, srećom i mudrošću, s toga je mnogima omiljeno za oplemenjivanje životnog prostora. Drvo života voli sunce, tako da u kućnim uslovima može biti direktno izložen sunčevoj svetlosti. U toku godine možete ga zalivati jednom u deset dana, a u toku letnjeg perioda dva do tri puta sedmično.

Orhideja

Kada se na pravilan način održava, orhideja može biti jedan od najlepših primeraka saksijskog cveća u kući. Odlikuju je izuzetno lepi cvetovi najčešće bele ili roze boje, na uskom stablu koje je, u fazi cvetanja, obogaćeno pupoljicma. Gajenje orhideja zahteva posebnu pažnju i svakodnevnu negu,  a mala greška vas može koštati otpadanja cvetova, što je razlog zašto je mnogi smatraju teškom za održavanje. Ključ u održavanju orhideja jeste usklađen ritam zalivanja, uvek ista sobna temperatura, bez mnogo pomeranja pozicije same biljke. Svetlost je takođe jako bitna za održavanje orhideje, s toga osvetljena prostorija bez direktne izloženosti  suncu je idealna za gajenje orhideje.

Saksijsko cveće za terasu

Saksijsko cveće za terasu i dvorište odlikuje veća otpornost od sobnog cveća u saksiji. Saksijsko cveće predviđeno za spoljašnje uslove voli sunčevu svetlost, kiša mu ne može smetati, a u toku jeseni i zime ga možete skloniti u unutrašnji prostor. Ipak, retke su vrste saksijskog cveća koje mogu opstatati kada je napolju minus zato što je u hladnijem periodu onemogućena vegetacija. Najlepše saksijsko cveće za terasu odlikuju bujni, raznobojni cvetovi i zbog toga su mnogima omiljen ukras za balkon.

Muškatle

Muškatle spadaju u jedno od najpopularnijeg saksijskog cveća koje krasi mnoge terase i dvorišta, mogu biti niže (do 30 cm) ili viseće. Raskošni jednobojni i šareni cvetovi muškatle su jako izdržljivi i mogu opstati na nižim, kao i na višim temperaturama. U toku umerenih temperatura zalivajte ih jednom nedeljno, a u toku leta i do tri puta. Muškatle su lake za održavanje, ipak ne preporučuje se direktno izlaganje muškatli suncu zato što može dovesti do sagorevanja listova. S obzirom da muškatle mogu biti i višegodišnje saksijsko cveće, kada listovi otpadnu možete ih skloniti od vremenskih neprilika, i uz redovno zalivanje u toku zime, održati i do naredne sezone.

Begonija

Zbog svojih mnogobrojnih cvetova, begonija je izuzetno popularna vrsta saksijskog cveća koja se lako održava i razmnožava. Begonija je jako otporna na sve vremenske uslove, a njen period cvetanja može trajati od proleća sve do kasne jeseni. Cvetovi begonije su najčešće crveni, a mogu biti i narandžasti, beli ili ružičasti. Kod održavanja begonije neophodno je paziti na zalivanje, previše vode može stvoriti preterano vlažnu sredinu koja dovodi do truljenja korena. Takođe, begonije ne bi trebalo direktno izlagati suncu i promaji.

Kako se bliži kraj godine, saksijsko cveće može biti i odlična ideja za novogodišnji poklon

Srbijanka Stanković
About Srbijanka Stanković 34 Articles
Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × one =