Majonez bacite, šećer zaboravite: 5 strogih pravila za dobru liniju žena u srednjim godinama

Fotografija: Pixabay.com

Pet pravila nutricionista za dobru liniju žena u kritičnim srednjim godinama, kao i u trećem dobu. Ne treba razmišljati o količini hrane, već o namirnicama

ŽENE kada uđu u menopauzu obično dobiju nekoliko kilograma viška, koje teško “skidaju”, ali uz pravilnu ishranu ovaj problem može lako da se reši.

Pročitajte i: Među najboljim hlebovima na svetu i jedan srpski specijalitet!

U svakom životnom dobu treba prilagođavati ishranu, jer ono što mogu da pojedu tinejdžeri pravi je “otrov” za ljude u srednjim godinama i u trećem dobu. Ivana Slavkovski Bilić, holistički nutricionista, kaže da se žene goje jer jedu lošu hranu kao što je zasićena masnoća.

– U Srbiji se obično ne govori o hrani, već o nutrijentima i malo ko razume šta znači zasićena masnoća i odakle dolazi – kaže Ivana Slavkovski Bilić. – Najveći izvor zasićene masnoće su proizvodi životinjskog porekla: meso, mlečni proizvodi i jaja. Prepuni su zasićene masnoće i sve zdravstvene organizacije se slažu da bi unos manje količine pomogao u prevenciji mnogih bolesti, pa i nekontrolisanog dobijanja kilograma. Uostalom, gojaznost je faktor rizika za hipertenziju, rak, dijabetes i ostala hronična oboljenja.

Hrana koju bi trebale da jedu žene u srednjim godinama i trećem dobu treba da obiluje vlaknima, kao što su voće i povrće, mahunarke i integralne žitarice. Slatko treba izbegavati maksimalno, jer ljudski organizam uvek bira najslađu i najmasniju hranu, jer je razvijen takav nagon tokom evolucije. Nažalost, proizvođači hrane u supermarketima manipulišu bojama na pakovanju.

– Treba odoleti kombinaciji masno, slano i slatko – zaključuje Ivana Slavkovski Bilić.

Izvor: Novosti.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 3 =