Kontrolna soba u Černobilju otvorena za turiste!

Fotografija: Pixabay.com

Mračna unutrašnjost kojom obiluje kontrolna soba u Černobilju (Reaktor 4), u kojoj je došlo do razorne eksplozije 1986. godine, sada je zvanično otvorena za turiste – sve dok su spremni da obuku hazmat odelo pre ulaska i podvrgnu se radiološkim ispitivanjima po izlasku.

Turistima koji su posećivali mesto tragedije iz 1986. decenijama je bilo dopušteno da posećuju samo napuštena školska dvorišta, zabavne parkove i učionice u blizini nuklearne elektrane, dok je pristup zloglasnom Reaktoru 4 do sada bio dopušten samo naučnicima, čistačima i nekolicini novinara.

Međutim, od sada će i neustrašivi turisti moći da uđu u kontrolnu sobu u kojoj je započela najveća nuklearna nesreća na svetu, prenosi Nacionalna geografija.

Budući da je nivo radijacije unutar sobe i danas 40.000 puta viši od uobičajenog, posetioci će obavezno morati da nose hazmat odelo, kacigu, masku i industrijske čizme. Same posete su ograničene na pet minuta, a nakon njih svi turisti obavezno će biti podvrgnuti radijacijskom testiranju.

Ovaj potez je deo vladinog napora za podsticanje turizma na tom području, nakon što je predsednik Vladimir Zelenski potpisao julski dekret kojim je Černobilj proglašen službenom turističkom atrakcijom.

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × two =