54. Filmski susreti: 12 filmova u takmičarskoj konkurenciji

Fotografija: Pixabay.com

54. Filmski susreti: 12 filmova u takmičarskoj konkurenciji

54. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma “Filmski susreti” održaće se od 24. do 30. avgusta na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi. Ljubitelji filmske umetnosti imaće priliku da vide 12 filmova u takmičarskom programu.

Na zatvaranju “Filmskih” biće prikazana i dva dokumentarna filma i pilot epizoda druge sezone serije “Senke nad Balkanom”. Nagrada “Pavle Vuisić” koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije,  ove godine biće uručena glumici Gorici Popo

Festival će otvoriti film reditelja Gorana Markovića “Delirijum tremens”, a iste večeri biće prikazan i film Koste Đorđevića “Reži”.

U takmičarskom programu 54. Filmskih susreta 25.avgusta  biće prikazani i filmovi “Kralj Petar Prvi” Petra Ristovskog, “Koja je ovo država” Vinka Brešana. Dan kasnije posetioci Festivala videće još dva filma, “Četiri ruže” Vasilija Nikitovića i “Teret” Ognjena Glavonića. Filmovi “Taksi bluz” Miroslava Stamatova i “Psi umiru sami” Nikole Petrovića  biće prikazani treće večeri Festivala, odnosno 27.avgusta. “Ajvar” Ane Marije Rosi i “O životu i smrti” Predraga Velinovića na repertoaru su 28. avgust, dok će fimovi “Šavovi” Miroslava Terzića i “Pijavice” Dragana Marinkovića biti prikazani 29. avgusta.

Nakon dodele nagrada poslednjeg dana Fesrivala, 30.avgusta, biće prikazana pilot epizoda nove sezone serije “Senki nad Balkanom”, ali i dokumentarac “Kude je taj Niš” o niškom pevaču Žiki Čokaliji, kao i crnogorski dokumentarno-igrani film o reditelju i profesoru Baji Šaranoviću,  “Poslednji Ju filmski romantik”.

Članovi selekcione komisije ove godine bili su Ognjen Rakčević, Dejan Dabić i umetnički direktor Festivala Vladan Živković.

“Ukupan budžet Festivala projektovan je na 24.750.000 dinara. Grad Niš izdvojio je 19 miliona, Ministarstvo kulture i informisanja 3,2 miliona dinara, a Filmski centar Srbije 1,2 miliona. Ova sredstva su namenski opredeljena za uvećanje  novčanog iznosa nagrada.Tako će ove godine laureat Gran prija “Naisa” dobiti novčanu nagradu u iznosu od 700.000 dinara. Glumci koji dobiju priznanja “Car Konstantin” i “Carica Teodora” biće nagrađeni sa po 500.000 dinara, dok će dobitnici povelja za izuzetnu žensku i mušku ulogu biti nagrađeni sa po 300.000 dinara. Za najbolju žensku i mušku epizodnu ulogu i za najboljeg debitanta, predviđena je novčana nagrada od po 200.000 dinara” rekao je Srđan Savić direktor festivala.

Najavljen je i bogat program pratećih manifestacija, filmske projekcija u Festivalskom centru koji će se nalaziti u hotelu  “Ambasador”, projekcije u bioskopu Sinepleks, retro bioskop ispred Oficirskog doma, izložbe fotografija Jovana Šurdilovića i Vanje Kesera, izložba plakata sa Pulskog festival. U planu je i održavanje okruglog stola čija je tema ove godine gluma u televizijskim serijama.

Cena kompleta ulaznica iznosi 2.000, a pojedinačnih karata, kojih će biti, ukoliko ne budu prodati svi kompleti, 400 dinara.

 

Izvor: Juznasrbija.info

 

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − 8 =