Kome pripada novac iz Fontane di Trevi?

Fotografija: www.pixabay.com

Legenda kaže da ćete, ako bacite preko ramena novčić u Fontanu di Trevi, sigurno opet doći u Rim. Svake godine se skupi oko 1,5 miliona evra zahvaljujući novčićima koje zaljubljenici u Večiti grad bace u fontanu. Kuda idu kovanice sakupljene na ovaj način? Kome pripada novac iz Fontane di Trevi?

Fontanu di Trevi naručio je papa Klement XII 1732. godine. Sa visinom od 26,3m i širinom od 49,15m predstavlja najveću fontanu baroknog stila u Rimu. Di Trevi fontana je najpoznatija fontana na svetu koju su ovekovečili brojni filmovi od kojih su najpoznatiji Felinijev La Dolce VitaPraznik u Rimu (klasik sa Odri Hepbern u glavnoj ulozi) i Three Coins in the Fountain – film iz 1954. godine zahvaljujući kome se razvila tradicija bacanja novčića u fontanu.

Oko 4.000 evra dnevno, odnosno oko 1,5 milion evra godišnje, sakupi se zahvaljujući ovoj tradiciji. Počev od 2001. godine, ova sredstva se doniraju organizaciji Caritas. Caritas je dobrotvorna organzacija rimokatoličke crkve, osnovana 1971. godine, koja opstaje zahvaljujući donacijama, a sredstvima koje sakupi pomaže beskućnicima i porodicama koje se suočavaju sa finansijskim poteškoćama.

Gradska Vlada je 2017. godine iznela predlog da se sredstva iz Fontane di Trevi preusmere i, umesto Caritasu, daju gradskoj upravi koja bi ta sredstva iskoristila za saniranje puteva, kao i za socijalna davanja. Kako je predlog naišao na brojne kritike, donošenje odluke o tome ko polaže prava na novac iz fontane, odloženo je za narednu godinu.

Fotografija: www.pixabay.com

Gradonačelnica Rima je prošle godine uspela da izdejstvuje preusmeravanje sredstava u budžet gradske vlasti. Doneta je odluka da se počev od aprila 2019. godine novac koristi za potrebe grada. Najnovije vesti ipak izveštavaju o obustavi ove odluke.

Zašto je odluka promenjena?

Svetski mediji su izveštavali o donetoj odluci, opozicija je izrazila neslaganje, a predstavnici Caritasa su izjavljivali da svakodnevno dobijaju podršku političara, sveštenika i novinara koji se protive donetoj odluci. Ima naravno i onih koji se slažu sa odlukom vlasti smatrajući da je vlast ta koja treba da donosi odluke o socijalnim davanjima, a ne religijska institucija

Dnevne novine „Avvenireˮ otvoreno su napale vlast nazivajući je „neprijateljem siromašnihˮ.

Može se pretpostaviti da je gradonačelnica uvidela kakav uticaj je doneta odluka imala na imidž gradske vlasti i da je to doprinelo promeni odluke. U želji da se popravi slika o gradskoj upravi doneta je nova odluka. Ne samo da će novac iz Fontane di Trevi biti, kao i do sad, prosleđen organizaciji Caritas, već sada ova organizacija polaže pravo i na sve ostale novčiće bačene u neku od fontana u gradu. Izjavu o ovoj odluci objavile su vatikanske dnevne novine L’Osservatore Romanočime se umirila javnost.

Fotografija: www.pixabay.com

Nakon dugog većanja, donetih odluka i datih izjava, može se zaključiti sledeće –novac iz Fontane di Trevi pripada građanima Rima i to onima koji su u finansijski najnezavidnijim pozicijama.

Izvor: priredila Jelena Milošević, iSerbia

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 + seven =