5 razloga zašto u kući uvek treba da imate aloe veru

Fotografija: Pixabay.com

Poznato je da sok ove biljke pomaže kad koža izgori na suncu. Ali, jeste li znali da aloe vera može čak i da ubrza zaceljenje rana? U listovima aloe vere zadržava se voda i stvara prozirna tečnost nalik gelu koji sadrži vitamine, antioksidanse, minerale i aminokiseline, objašnjava dermatolog dr Džoel Šlesinger.

Upotreba gela od aloe vere je provereni kućni lek naših baka i možemo da ga koristimo za mazanje različitih bolnih mesta na koži. Otkinite jedan list aloe i prepolovite ga. Sačekajte da iscuri sluz. Ili kupite bočicu gela od aloe vere. Kao i sa svakim drugim proizvodom za kožu, isprobajte ga prvo na malom, zdravom komadiću kože da proverite da li ste preosetljivi na neki od sastojaka gela.

Za šta se koristi gel od aloe vere?

Za nadraženu kožu

Ako primetite bilo kakvo crvenilo na koži, stavite na njega malo gela. U lepljivoj tečnosti koja izađe kad prelomimo list nalaze se sastojci koji ublažavaju upale, a u maloj količini sadrži i sastojke koji ublažavaju bol.

Pomaže kod psorijaze

Za psorijazu nema leka, ali ovaj gel može pomoći kod simptoma. Nanosi se nekoliko puta dnevno da se smanji crvenilo, perutanje kože i upala koja jako svrbi, ali samo kod srednje jakih napada, objašnjavaju stručnjaci iz klinike Mayo. Možda će trajati i mesec dana da se vidi pravi napredak.

Akne

Uz antibakterijska svojstva, gel sadrži i salicilnu kiselinu, eksfolijant koji skida mrtvi sloj ćelija kože i tako otvara pore, a deluje i protivupalno na lojne žlezde.

Ubrzava zaceljivanje rana

Aloa vera sadrži i sastojke koji sprečavaju razvoj gljivičnih infekcija, bakterija i virusa. Pomaže kod zaceljivanja rana i opekotina prvog i drugog stepena. Veliku površinu kože zahvaćenu dubokom opekotinom mora da leči specijalista.

Pomaže čak i kod groznice

Malo kreme koja sadrži aloe veru pomoći će da groznica na usnici brže zaraste zbog antiviralnih sastojaka. Ponoviti više puta dnevno u tankom sloju. Zbog svega nabrojanog, zbog svog hidratantnog učinka i umirivanja nadražene kože, svakako u svojoj kućnoj apoteci uvek držite bočicu gela ili čak nabavite samu biljčicu i koristite njenu sluz kad vam zatreba.

 

Izvor: Luftika.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + five =