Ko je zapravo bio glavni lik u „Prijateljima“?

Izvor: USAToday.com

Ove godine se navršava petnaest godina od kada je emitovana poslednja epizoda popularne serije „Prijatelji“. Ona je oduvek bila popkulturni fenomen koji je bio analiziran od strane televizijskih kritičara, ali i psihologa i profesora drugih društvenih fakulteta. Danas, međutim, „Prijatelji“ su postali predmete analize jednog stručnjaka za obradu podataka (data scientist) koji je želeo da naučnim putem sazna ko je stvarno bio glavni lik ove popularne serije.

Izvor: IMDB.COM

Njegovo ime je Jašu Set i za sebe kaže da je veliki fan serije Prijatelji. Kako bi dobio validan odgovor na pitanje iz našeg uvoda, on je napravio specijalan kompjuterski program koji je u stanju da analizira transkripte svih epizoda serije i na osnovu njih sazna koji lik iz Prijatelja je najviše pričao tokom svih deset sezona, ko je od njih bio u najviše scena, ko je imao najviše individualnih scena i čije ime se najviše puta našlo u naslovu epizode.

Po prvom kriterijumu, Ros i Rejčel se nalaze na vrhu sa oko 100.000 izgovorenih reči. Ros (Dejvid Švimer) je ipak malo ispred u odnosu na svoju televizijsku izabranicu sa kojom je delio veliki broj scena, dok je na začelju Fibi (Lisa Kudrou) koja je rekla oko 15.000 manje reči od njega.

Izvor: IMDB.COM

Fibi je takođe poslednja i po broju pojavljivanja u različitim scenama serije. Čendler (Metju Peri), s druge strane, je učestvovao u više od 1.400 različitih scena Prijatelja, a odmah iza njega po ovom kriterijumu su Ros (1.370) i Rejčel (1.330).

Kada su u pitanju scene gde nema drugih glavnih likova iz serije, Ros je prvi sa oko 150 takvih scena, a odmah iza njega je Džoi (Met Leblan) sa 130 individualnih scena. U odnosu na njih, Monika (Kortni Koks) je svega 50 puta bila u scenama isključivo fokusiranim na nju.

Izvor: IMDB.COM

Dvadeset sedam epizoda u svom naslovu pominju Rejčel (Dženifer Aniston), tri manje Rosa, a Moniku svega osam. Iz ovih podataka vam je verovatno već jasno koja dva lika iz Prijatelja su bila najdominantnija tokom svih deset sezona serije. Pobednik pak može biti samo jedan od njih, a to je zvanično Ros Geler, za koga ne bi pogrešili ako bi rekli da je glavni lik serije Prijatelji, iako su odlučivale nijanse.

Šta vi mislite? Da li je možda neko drugi trebao da bude izabran i da li je ovakva analiza uopšte legitimna kada se ima u vidu koncept serije gde su zvanično svih šest prijatelja ravnopravni?

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × five =