Kako uspešno držati privatnu nastavu?

Fotografija: www.pixabay.com

Bilo da ste student ili svež diplomac koji traži posao, držanje privatne nastave je dobar način da zaradite nešto novca. Ukoliko uz to još želite da jednog dana radite u školi – eto prilike za malo prakse. Čak i ako vam to nije u planu (ili vam obrazovni profil to ne dozvoljava), podučavanje može da bude zabavan posao. Šta, međutim, sve treba da preduzmete ili uzmete u obzir ako o tome razmišljate?

Budite realni – šta zaista mogu da predajem?

Privatna nastava se danas traži iz velikog broja predmeta, pretežno iz jezikafizikehemije ili matematike. Pre nego što se, međutim, opredelite za neki koji se ne obrađuje u okviru vaših studija, dobro razmislite o tome koliko znanja zaista posedujete. Kriterijumi i programi se nekad razlikuju od škole do škole, pa vaša nekadašnja petica nije garancija da ćete umeti da rešite svaki tip zadatka.

Zato birajte predmet iz svoje „struke”, ali i u tom slučaju, dobro prostudirajte školsko gradivo, testove i zadatke. Pored toga, trebalo bi da procenite i na kom ste nivou: da li možete da predajete samo osnovcima, srednjoškolcima, ili mlađim studentima. Budite iskreni u pogledu svojih kvalifikacija i odgovorni prema drugima. 

Fotografija: www.pixabay.com

Odredite cenu časa

Kada ste se se već informisali o školskom gradivu, potrebno je i da razmislite o tome koliko biste naplaćivali svoje časove. Lepo je ako cenite svoj trud i kvalifikacije, ali morate uzeti u obzir postojanje „konkurencije“ na tržištu. To, međutim, ne znači ni da treba da potcenjujete svoj rad. Uostalom, ukoliko je vaša cena znatno manja od prosečne cene privatne nastave za taj predmet, postoji verovatnoća da vas neće shvatiti ozbiljno.

Zato je najbolje da se rukovodite time koliko se privatna nastava iz tog predmeta inače naplaćuje. Pri određivanju vaše cene možete uzeti u obzir i to da li nameravate da časove držite u svome domu, kod učenika, ili na nekoj neutralnoj teritoriji kao što je kafić. Razmislite o tome šta vam se isplati.

Fotografija: www.pixabay,com

Postavite oglas

Kada ste se već pripremili, potrebno je da postavite oglas. To možete da učinite i na „staromodan“ način – lepljenjem papira sa brojem telefona po autobuskim stanicama ili u blizini neke škole. Međutim, biće mnogo efikasnije ako oglas postavite na internetu, na nekom od mnogih sajtova za besplatno oglašavanje. Razlog je krajnje jednostavan: oni kojima su časovi potrebni, pre će „guglati“ da pronađu odgovarajućeg nastavnika, nego što će oglase tražiti po banderama.

Pored kontakta, u oglasu možete navesti i druge specifikacije, kao što je mesto održavanja nastave. Možete biti maštoviti i kada je reč o tekstu oglasa. Zapamtite – vaš oglas je vaša reklama. Samo budite iskreni kada hvalite svoje sposobnosti.

Fotografija: www,pixabay,com

Pripremajte se za čas

Koliko god da ste stručni u određenoj oblasti, verovatno niste u toku sa time šta se u školi trenutno obrađuje, ili u kojim granicama. Zato je najbolje da se o tome raspitate prilikom dogovora sa učenikom. Na taj način ćete moći da unapred osmislite neke zadatke, ili da pronađete materijal za vežbu koji već posedujete.

Svakako ne možete držati čas nepripremljeni. Ukoliko tek na licu mesta budete iščitavali gradivo sa ciljem da utvrdite šta se od učenika tačno traži, ili, ukoliko tek tada smišljate primere u potrazi za inspiracijom, vaša nastava neće biti efikasna.

Fotografija: www.pexels,com

Uzmite u obzir individualne razlike

Koliko god vama nešto bilo jednostavno, imajte u vidu da jedan način objašnjenja nije svakome prijemčiv. Ako vas učenik ne razume, budite spremni da promenite ugao. Ispitajte njegove asocijacije, isprobajte različite metode, i pokušajte da na različitim primerima utvrdite da li vas zaista prati. Morate uzeti u obzir da se predznanjeinteresovanjetalenat tempo rada razlikuje od osobe do osobe. Zato se prilagodite svom učeniku, odnosno, njegovom načinu mišljenja. Prednost privatne nastave je u tome što to možete da učinite.

Uzevši sve navedeno u obzir, držanje privatne nastave svakako zahteva odgovornost, trud i strpljenje. Ako na to niste spremni, bolje da se bavite nečim drugim. Ako jeste, ovakav posao vam može pružiti  zadovoljstvo i priliku da se lično i profesionalno razvijate.

Izvor: autor Milica Rakidžija, iSerbia

Lepa Reč
About Lepa Reč 1699 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three + 6 =