DA REŠIMO JEDNOM ZA SVAGDA: Da li je mit da pasta za zube uklanja bubuljice ili ne?

Foto: Pexels.com

Sigurno ste mnogo puta od prijateljica i koleginica čule da na bubuljice stavljaju pastu za zube i da one, nekim čudom nestanu sutradan. Rešili smo da otkrijemo ovu misteriju!

Da li pasta za  zube može “osušiti” bubuljice?

Evo suštine: Izađe vam bubuljica, stavite malo paste za zube na nju pre spavanja i probudite se sa čistom kožom. Wow, magično!

– Paste za zube su obično punjene sastojcima za sušenje poput alkohola – ističe dermatolog Mona Gohara, dr mr sa univerziteta Jejl. Ako imate i najmanje znanje o svom licu i koži generalno, onda sigurno znate i da oni kao takvi ne podnose alkohol. Što nas dovodi do…

 

Zašto je stavljanje paste za zube na bubuljice loša ideja?

– Pasta za zube može biti izuzetno nadražujuća. Većina sadrži alkohol, mentol, sodu bikarbonu i hidrogen peroksid – svi oni će vam isušiti bubuljice, ali uz rizik da vam istovremeno iziritiraju kožu – kaže dr Gohara.

Na taj način koža proizvodi više ulja kako bi nadoknadila izgubljeno što dovodi do začepljenih pora, osipa i masne kože. Zabavno, zar ne?

Čak i da stavite samo malo paste na bubuljicu, ta gnojna mrlja se može proširiti i na ostatak kože, iritirajući je i potenicijalno uzrokujući još više akni na kraju. Osim toga, isušivanje bubuljice samo isušuje gornji sloj vaše kože, bez suzbijanja bakterija unutra. Sve u svemu, prilično loše rešenje.

 

Šta učiniti da bubuljice brzo nestanu?

Ako imate problem sa upaljenim aknama, nažalost, ne možete mnogo učiniti za njih površinski. Hidrokortizonske kreme mogu pomoći kod upala, dok lekovi na recept mogu u potpunosti rešiti vaš problem.

Najbolje je da se konsultujete sa svojim dermatologom, idite na tretmane lica, ali nikako ne koristite više pastu za zube za suzbijanje bubuljica i mitisera.

 

Izvor: Dnevno.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − fourteen =