Temenjača je velika briga za roditelje: Evo kako je se rešiti i koje preparate koristiti

Fotografija: http://zanimljivost.com

Temenjača je uglavnom umerena, ali može da bude i tako jaka da debeo sloj ljuspica na bebinoj glavi izgleda kao kapa. Međutim, iako je velika briga za roditelje, reč je samo o smetnji, a ne o ozbiljnom zdravstvenom problemu.

Obično se stvara u prvim nedeljama života novorođenčeta, a nestaje nakon trećeg meseca, ne ostavljajući ožiljke. U retkim slučajevima može da traje i do godinu dana.

– Temenjača nastaje kao posledica dejstva majčinih hormona, koji utiču na pojačano lučenje sebacealnih žlezda -kaže dr Lana Ćirković, dermatolog Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu. – U medicini ova pojava se naziva infantilni seboroični dermatitis. Karakterističan je po beličastim ili žućkastim naslagama na poglavini beba, koje se javljaju posle prve nedelje života i obično traju nekoliko meseci.

Da bi se temenjača povukla na vreme, naša sagovornica savetuje da se koriste samo provereni preparati:

– Redovno kupanje i nanošenje odgovarajućih krema najčešće je dovoljno. Ali, ukoliko je temenjača izraženija, mogu se primeniti kortikosteroidne masti i šamponi, ali samo po preporuci dermatologa ili pedijatra.

Kod većine beba svakodnevnim pranjem temena, četkanjem poglavine, kao i povremenim nanošenjem ulja ili krema temenjača nestaje.

– Temenjača se nežno može uklanjati i brisanjem frotirnim peškirom – kaže dr Ćirković. – Nema potrebe za grubim uklanjanjem naslaga, jer svaka povreda može biti otvoren put za superinfekcije. Potrebno je samo biti uporan sa negom i terapijom do potpunog povlačenja.

Izvor: Novosti.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1704 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 1 =