Kako pobediti PMS: Saveti koji će pomoći svakoj ženi

Fotografija: www.shutterstock.com

Predmenstrualni sindrom, koji se kod žena ispoljava kroz nervozu, razdražljivost i preosetljivost, nekoliko dana pre mesečnog ciklusa, ne smatra se više psihološkim problemom, već problemom izazvanim fizičkim promenama u telu žene pred ciklus.

Shodno tome, tegobe izazvane PMS-om mogu da se ublaže pravilnom ishranom i ponašanjem koje podrazumeva odgovarajuće vežbe, odnosno fizičku aktivnost koja opušta ali i smanjuje otoke na telu koji se u tom periodu pojavljuju.

U tu svrhu preporučuje se plivanje. Ono pomaže da se telo reši viška nakupljene tečnosti, koja se očituje kroz otoke. Od pomoći je i kupanje u kadi sa mlakom vodom, uz masiranje stomaka i nogu.

Fotografija: www.shutterstock.com

Kada je o ishrani reč, najvažnije je izbegavati slanu hranu, zatim unositi što manje masnoća i šećera te kofeina, jer on može da pojača razdražljivost i preosetljivost. Sličan efekat zna da izazove i alkohol, pa se u danima pred ciklus dobro uzdražavati od konzumiranja alkoholnih pića.

Fotografija: www.shutterstock.com

Umesto pića koja sadrže alkohol ili kofein, preporučuje se pijenje vode i to u velikim količinama, najmanje dva do dva i po litra dnevno. I unošenje mleka, budući da su istraživanja pokazala, da unošenje 1.000 mg kalcijuma dnevno, ublažava PMS a ovoliko kalcijuma ima u tri šolje mleka.

Fotografija: www.shutterstock.com

Od fizičkih aktivnosti, osim plivanja dobrim su se pokazale i redovne šetnje od bar pola sata dnevno, te vežbanje joge koje ublažava i psihološke i fizičke tegobe predmenstrualnog sindroma.

Izvor: http://www.ddl.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1698 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − eleven =