Kako je Holandija rešila problem pasa lutalica i zašto to ne uradimo i mi?

Fotografija: Pixabay.com

Odbačeni psi koji tumaraju ulicama, izgladneli, često i bolesni, uobičajeni su prizor u našim krajevima. U Holandiji, s druge strane, nećete moći da ih sretnete. Rešenje, dakle, postoji, a način na koji su se Holanđani uhvatili u koštac s njim je primer koji svi treba da pratimo, piše Noizz.

Metod koji su primenili je uhvati-steriliši-vakciniši-čipuj-vrati i već tri godine na njihovim ulicama nema lutalica.

Ipak, nije oduvek bilo tako. U devetnaestom veku imali su enormno velik broj njih – skoro svaka porodica je imala jednog, jer su bili statusni simbol. Mnogi od njih dobili su besnilo, pa su vlasnici krenuli masovno da ih napuštaju.

Pročitajte još: Ovih 25 pasa je ostavilo neizbrisiv trag u životima svih nas

Završili su napolju sami.

U to vreme rešenje je bila sterilizacija koju je troškovno pokrivala država. Pored toga, svi psi kojima je to bilo potrebno su dobili veterinarski pregled i lečenje. Još jedan restriktivna mera bilo je i povećanje poreza uzgajivačima pasa.

Zakoni su pooštreni tako da svako ko zanemaruje i zlostavlja pse može da završi u zatvoru i do tri godine i plati kaznu od 16.000 dolara.

Pročitajte još: 7 najvećih mitova o mačkama u koje svi slepo verujemo

Još jedan vid rešenja problema bila je i kampanja u kojoj su ljudi mogli na nekoliko dana da brinu o štencima lutilicama.

Do kraja kampanje 90% štenaca je zauvek udomljeno. Kako su psi dobili domove, mnoge prodavnice, restorani i kafići su postali dog friendly.

Kada bi se sve pomenuto primenilo i u našoj zemlji problem kuca lutalica, koji postaje sve veći, bi bio rešen. Samo je pitanje volje i odlučnosti državnih organa, ali i građana.

Izvor: Luftika.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + 5 =