7 najvećih mitova o mačkama u koje svi slepo verujemo

Fotofrafija: Pixabay.com

Mačke su čudesne, krznene, male nindže sa kojima delimo životni prostor već dugo. Ipak, o mačkama postoje brojni mitovi i dezinformacije, a ovo su samo neke od njih. Većina ljudi daje odraslim mačkama mleko, neki ih čak hrane i povrćem, iako to nije prirodno. Pored ovih, saznajte još neke zablude vezane za mačke koje su se zadržale do današnjih dana, piše B92.

1. Mačke vole mleko

Mačke, kao i drugi sisari, piju mleko dok su još male, ali kada se odviknu od majčinog mleka, prestaju da proizvode sve enzime koji su im potrebni za varenje mleka. To znači da je većina mačaka netolerantna na laktozu.

Postoji još jedan problem sa mlekom, a to je sadržaj masti i kalorija. Kada date mački količinu mleka jednaku zapremini njene glave to je kao da vi jedete galon punomasnog sladoleda.

To znači da se mačke mogu i ugojiti od mleka, ali ipak i dalje vole sam ukus ove bele tečnosti.

2.Brkovi im pomažu pri održavanju ravnoteže

Savremeno verovanje govori da su brkovi povezani sa ravnotežom mačaka. Međutim, to nisu njihovi brkovi, pošto im oni služe za navigaciju i senzornu percepciju.

Brkovi mačaka su od istog materijala kao i rogovi drugih životinja, od keratina.

Na mestu gde su brkovi povezani sa mačjim licem postoji veoma mnogo nerava pomoću kojih mačke osećaju promene u vazduhu koje se događaju dok se približavaju zidovima i drugim preprekama. A tačno je to da su im brkovi dugi koliko im je telo široko.

Gubitak brkova može da učini mačke dezorijentisanim, zbunjenim i uplašenim.

PROČITAJTE JOŠ: Sve što treba da znate o zubima vaše mačke!

3. Mačke se uvek dočekaju na noge

Mačke ne mogu uvek da se dočekaju na noge. One to čine, jer imaju sposobnost da uvijaju svoje kičme na način koji bi ubio čoveka.

Kada skoče, ili padaju, njihov osećaj ravnoteže im poravna prednju polovinu, dok se savitljiva kičma okreće i poravnava zadnju polovinu za siguran pad, piše National geographic Srbija.

Iako je to refleks, još mu treba vremena.

Ako mačka pada sa male visine, najčešće neće imati vremena da se preokrene u potpunosti i onda će sleteti na bok.

Čak i ako se dočekaju na noge, ne izađu uvek nepovređene. Ako padnu sa velike visine i noge ne mogu da apsorbuju udar, to može dovesti do slomljenih kostiju, unutrašnjih trauma, pa čak i do oštećenja mozga.

4. One su po prirodi usamljene

Mačke mogu da prežive same, ali kada se okupljaju u grupama one često stvaraju tesni čvor koji se okreće oko jedne osnovne grupe ženki. Ne samo da se divlje mačke okupljaju u kolonijama, već dele odgovornosti, učestvuju zajedno u podizanju mačića, čak imaju i svoje najbolje prijatelje.

Mačke u kolonijama se obično uparuju zajedno, udružuju, provode mnogo vremena timareći se i pozdravljajući se nosevima.

5. Mačke ne razlikuju boje, ali mogu videti u mraku

Mačke na neki način imaju poteškoća kod razlikovanja zelene i crvene boje. Oči mačaka su podešene tako da prikupljaju plave i ljubičaste boje, kao i zelenkastožute nijanse, tako da one i vide svet kao i osobe koje ne razlikuju zelenu i crvenu, ali sa malo više zelene boje.

Mačje oči obrađuju informacije brže od naših očiju, pa zbog toga mogu videti deo mišjeg repa u travi. Ćelije u očima im pomažu da vide i u mraku i daju im dodatnih 20 odsto stepeni perifernog vida u poređenju sa nama, ali i dalje ne mogu videti u potpunom mraku. Mačkama je potrebno malo svetlosti da bi bile u stanju da vide, a u uslovima slabog osvetljenja i sumraka daleko su ispred nas.

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 3 =