Ukoliko hoćete mačku ljubimca OVE STVARI MORATE OBAVEZNO DA ZNATE

Fotografija: Dušan Petrović

Ukoliko odlučite da za ljubimca uzmete mačku, to znači da ste se dugoročno obavezali na brigu o njoj. Mačke mogu živeti i do 20 godina tako da je vrlo važno da ste spremni da se o njoj brinete sve to vreme.

Velike promene, poput promene staništa ili vlasnika mogu biti izuzetno stresne za mačke.

Mačkama su potrebni ljubav i pažnja. Stvaranje veze izuzetno je bitno za dugoročan odnos sa vašom mačkom. Većina mačaka će želeti da bude blizu vas kada ste kući – potrudite se da je pomazite svaki put kada se nađete u njenoj blizini. Odvojite svakoga dana vreme da se poigrate sa njom . Svaka mačka je drugačija i zahteva drugačiji nivo pažnje. Kada su mačke u pitanju vrlo dobro ćete znati kada želi vašu pažnju, a kada ne.

Mačke ne moraju da izlaze napolje. Mačke u stanovima žive znatno duže od mačaka koje svoje vreme provode napolju. U spoljnom svetu vrebaju brojne opasnosti od bolesti, drugih životinja i automobila. Mačke koje žive u zatvorenom mogu imati vrlo ispunjen život sve dok im obezbeđujete vodu, hranu, ljubav i okolinu koja će je stimulisati. Budite samo sigurni da će mačka imati dovoljno prozora i svetlosti.

Postarajte se da je stan bezbedan za mačku. Opasne stvari poput otrovnih biljaka, plastičnih kesa, kablova i toksičnih sredstava za čišćenje, trebalo bi staviti na mesta koja će mački biti teško dostupna.

Polako uvodite mačku u novo okruženje. Mačke uživaju u komforu, bezbednosti i poznavanju svog terena. Dozvolite maci da istraži svaki kutak stana. To će joj omogućiti da se oseća bezbedno. Ukoliko imate decu postarajte se da ih naučite kako da se ophode sa novim članom porodice. Upoznajte ih i sa osnovnim govorom tela ljubimca kako bi znala kada treba da ostave mačku na miru.

Samoodržavanje higijene izuzetno je bitno za mačke. Međutim, to ne znači da i vi povremeno ne bi trebalo da je očetkate kako bi joj krzno ostalo meko i sjajno. Redovno četkanje takođe umanjuje količinu dlaka koje će mačka ispljunuti.

Izvor: www.republika.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1704 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 3 =