Češće mazite i grlite decu

Fotografija: Pixabay.com

Nema ništa lepše od toplog roditeljskog dodira i zagrljaja. To posebno osećaju tek rođene bebe. Naime, nežan odnos prema novorođenima može pozitivno da utiče na detetove gene, pokazala je studija, čije je rezultate objavio časopis Development and psychopathology. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 94 beba starih tek pet nedelja. Roditelji su redovno u dnevnik upisivali koliko su vremena provodili sa svojom decom, ali su evidentirali i njihove navike – kada jedu, spavaju i plaču. Zahtevalo se i da beleže koliko je bilo kontakata sa bebama dok su brinuli o njima.

Posle četiri i po godine istraživači su uzeli bebama uzorak sekreta iz nosa kako bi ispitali DNK dece koja su učestvovala u studiji. Uporedili su podatke dobijene od roditelja i DNK nalaze i otkrili da su deca koju su roditelji manje mazili zaostala u biološkom razvoju u odnosu na vršnjake sa kojima su majke i očevi razmenjivali više nežnosti.

Profesor Majkl Kobor sa Odeljenja medicinske genetike UBC ustanovio je da se kod dece koja su imala manje fizičkih kontakata sa roditeljima pojavilo lagano starenje gena. Uveren je da studija nedvosmisleno pokazuje da takva deca u detinjstvu trpe veći stres.

Još jedna studija je potvrdila da ljubav koju iskazujete prema deci utiče na njihov psihološki razvoj. Naime, drugo istraživanje je pokazalo da što više grlite i mazite svoju decu, to njihov mozak ima više koristi. Ispitivali su 125 zdravih novorođenčadi i zaključili da je moždani odgovor na dodir roditelja bio snažniji nego dodir medicinskog osoblja u porodilištu. Mada povezanost i važnost fizičkog dodira između roditelja i dece naučnici još ispituju, nema dileme da su prednosti grljenja višestruke. Maženje pomaže bebama da regulišu telesnu temperaturu, smanjuje stres koji doživljavaju tokom dojenja, zagrljaj je snažan lek protiv bolova kod dece ali on smiruje i majku. Nežnost promoviše i rano povezivanje oca sa bebom a ukoliko mislite da previše grlite svoje dete, slobodno učinite to još jednom. Jer ljubavi i brige nikad nije previše.

 

Izvor: Novosti.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × one =