Kako da što duže sačuvate lepotu

Fotografija: Pexels.com

Lep i prijatan izgled je nešto što se na ljudima odmah primećuje i što stvara veliki deo ukupnog utiska o nekoj osobi. Koža je prvi i najbolji vizuelni pokazatelj našeg zdravlja i kao takva ona je zapravo ogledalo našeg tela.

Za optimlno zdravlje kože potrebno je imati zdrave životne navike, ali i svest o tome da čitavog života moramo biti posvećeni njenoj nezi i zaštiti.

Da bi koža bila lepa, zdrava i blistava moramo je veoma pažljivo negovati, a prirodni načini nege kože i kose su najbolja alternativa održavanja lepote i zdravlja, koju sebi možemo da priuštimo.

Spoljašnjost tela bi trebalo da se neguje i tretira na poseban način jer je to važno iz estetskih ali i zdravstvenih razloga.

Iako kozmetički proizvodi sadrže mnoge veštačke sastojke koji stvaraju prijatan miris, lepu boju i prijatan osećaj, oni zapravo mogu biti štetni po zdravlje i u nekim slučajevima jako opasni. To je česta pojava ukoliko se koriste preparati koji ne odgovaraju našem tipu kože.

Ženski magazin Minut za mene obrađuje teme vezane za održavanje prirodne lepote i nege kože lica, kose i tela. Mogu se pročitati jako zanimljivi i korisni savetodavni tekstovi o zdravlju, lepoti, mršavljenju, dijetama i drugim ženskim temama.

 

 

Tajna lepog izgleda lica

 

Tajna lepog izgleda ne leži samo u kozmetici ili skupoj šminki, već je ona mnogo više od toga. Rešenje je zapravo svuda oko nas i rešenje smo mi sami, odnosno način na koji negujemo i održavamo naše telo.

Kada se pogledamo ujutru u ogledalu najčešće poželimo da izgledamo savršeno, blistavo, sveže i odmorno. Lice najbolje prenosi poruku o tome kako se osećamo i koliko brinemo o svom izgledu.

Pravilna nega kože lica je važna kako bi duže ostali lepi i mladi, a nedostaci se ne mogu sakriti šminkom.

Svakoga dana treba ponavljati svoje navike negovanja lica koji vremenom postaju rituali, jer mogu spasiti kožu i sačuvati njen prirodan, lep i negovan izgled.

Prirodni preparati čiste lice, uklanjaju višak sebuma, a prirodni sastojci je regenerišu i vraćaju sjaj, prirodan i lep izgled.

 

Šta utiče na izgled i zdravlje

 

Glavni pokazatelj našeg zdravlja je prijatan i svež vizual, odnosno zdrava i lepa koža. Na njeno stanje utiču razni unutrašnji faktori koji su biološki i na koje se ne može uticati. Međutim, snažno utiču i spoljašnji faktori, na koje je moguće uticati.

Unutrašnji faktori su genetika, hormoni, biološko starenje i pojedine bolesti. Od genetike zavisi i tip kože – da li je normalan tip, suva, masna ili kombinovana.

Na koži se često pojavljuju mitiseri i bubuljice, a u nekim slučajevima i akne. Do toga može dovesti povećan nivo hormona, ali postoji način da se održi balans i ravnoteža, kako bi se sprečila učestala pojava iritacije kože.

Sveukupnom lepom izgledu doprinosi i zdrava kosa, jer vizuelno privlači pažnju i govori koliko brinemo o sebi i svom zdravlju. Pored toga lepa, negovana i sjajna kosa diže samopouzdanje i čini da delujemo samouvereno.

Ali ukoliko dođe do nekih promena koje se vide i osećaju, jasan je signal i poruka da postoji neki problem, koji može biti estetske ili zdravstvene prirode, i koji treba da se otkloni. Problemi koji se najčešće javljaju su opadanje i proređivanje kose, pojava peruti, sušenje i kidanje kose, prevremena pojava sedih vlasi i drugi.

Uzroci koji dovode do ovih situacija i problema mogu biti različiti, a najčešće su to genetika, naslednost, hormonske promene, pojava glivica na glavi, period posle porođaja ili pojedine bolesti koje su usko povezane.

Sa druge strane, problem može nastati i kada je preterano farbanje kose u pitanju, od šampona i preparata koji ne odgovaraju tipu kože i kose. Nepravilna ishrana, stres i umor ili loš kvalitet života mogu takođe nepovoljno uticati.

Saveti za lep izgled

Nega lica

Forografija: freestocks.orgsa Pexels.com

Pravina nega lica zahteva mnogo truda i rada, kako bi se dobio lep i negovan izgled, a prirodna kozmetika je uvek najbolje rešenje. Preparati proizvedeni od prirodnih sastojaka ne sadrže veštačke i hemijske supstance. Utiču tako da poboljšavaju izgled i stanje kože, vraćaju joj elastičnst i vlažnost, proizvodeći pritom prirodnu zaštitnu barijeru.

Pored toga pravilnom ishranom i zdravim namirnicama, uz dovoljnu količinu tečnosti, može se za nekoliko meseci stanje kože vratiti u normalu.

Osim ishrane postoje još neke male cake koje značajno mogu ulepšati teksturu:

  • Ne pipati lice rukama

Jako je opasno dirati lice rukama jer se tako koža dodatno iritira i masti, a mogu se pojaviti bubuljice ili mitiseri. Ruke su uvek prljave i dodirom na lice bakterije najlakše ponalaze put za ulazak u kožu.

  • Ne stiskati bubujice

Ceđenje i stiskanje zrelih ili crvenih bubuljica, kao i akni može pogoršati stanje već dovoljno osetljive kože.  Svako agresivno stiskanje podstiče lojne žlezde na lučenje veće količine sebuma, nakon čega pore ostaju otvorene, mogu ostati ožiljci i pojavljuje se crvenilo, kao znak upale.

Ovo je naročito problematično kod masne kože lica, kojoj je potrebna posebna nega kako bi se smanjilo lučenje sebuma.

  • Piling

Piling je važan zbog čišćenja i održavanja higijene lica. Pilingom se uklanjaju mrtve ćelije sa površine kože i vraćaju hranljivi sastojci, koji joj pomažu da se oporavi ili regeneriše. Piling lica je najboje raditi maskama za lice od potpuno prirodnih sastojaka biljnog porekla.

  • Skidanje šminke pre spavanja

Ukoliko se šminka ne skine pre spavanja, mogu nastati ozbiljne posledice na koži. Noću se pore otvaraju i regenerišu, a ukoliko se sloj šminke ne skine nečistoće će ući u dublje slojeve kože i dovesti do pojave mitisera i bubuljica.

 

Nega kose

Fotografija: Element5 Digital sa Pexels.com

Pravilna nega kose takođe je jako bitna, kako bi bila zdrava, lepa i puna života. Svakodnevno pranje i sušenje je veliki stres za kosu i može je dodatno oštetiti.

Na izgled utiču brojni spoljašnji i unutrašnji faktori, na neke se ne može uticati, dok je na pojedine moguće.

Jako je bitno koristiti prirodne preparate koji ne sadrže štetne sulfate, silione i parabene, napravljene od prirodnih sastojka koji pomažu da kosa izgleda lepo i zdravo. Ukoliko je kosa oštećena njihova funkcija je da na prirodan način ojačaju koren i strukturu dlake, da stimulišu rast i smanje opadanje.

Mali saveti kako bi kosa uvek bila lepa, što će uticati i na sveukupan izgled:

  • Redovno pranje

Prirodna ulja koja koža glave proizvodi su bitna za zdravlje kose.

Ali ako se ne pere nekoliko dana postaje prljava, neuredna i masna. Na njoj se nakuplja masnoća i prljavština iz okoline, a pored neurednog izgleda i miris može biti jako neugodan.

Sa druge strane, prekomerno pranje uklanja prirodne masnoće koje je čine zdravom, pa svakako ne treba preterivati. Pravilna nega kose podrazumeva pranje od dva do tri puta nedeljno.

  • Prirodno sušenje

Feniranje, peglanje, sušenje grejnim uređajima, minival i ostali tretmani mogu biti jako opasni za kosu, pa nisu preporučljivi zbog pucanja. Iako se tako najbrže oblikuje frizura i dovodi do željenog izgleda, to povlači druge posledice, jer visoke temperature brzo isušuju kosu. Da bi bila lepa i negovana jako je bitna njena pravilna nega, a prirodno sušenje na sobnoj temperturi je jedna od opcija.

  • Bez farbanja

Veštačke farbe za kosu je oštećuju iz korena, kao i celom dužinom vlasi, a naročito farbe koje sadrže amonijak. Pored toga što je isušuju i uklanjanju prirodne hranljive materije, nakon farbanja kosa je dugo suva.

Amonijak je hemijsko jedinjenje i često je prisutan u farbama za kosu. Veoma je opasan i štetan jer oštećuje i isušuje strukturu kose. Toksičan je, nagriza i nadražuje kožu, veoma je neprijatnog mirisa, pa može izazvati problem sa disanjem.

Farbe bez amonijaka vraćaju prirodan izgled kosi i daju joj sjaj.

 

Autor teksta: https://minutzamene.com/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 18 =