Kako da nađete smisao u svom poslu i budete srećni?

Fotografija: www.cdm.me

Poslednjih nekoliko godina veoma su popularni tekstovi o tzv. psihičkom ili mentalnom „kolabiranju“ usled konstantnog stresa i posla (sagorievanje – „burnout“).

Istraživanja pokazuju da su oni koji osećaju da doprinose na svom poslu i da imaju svrhu srećniji, što izvršavanje dnevnih zadataka čini manje stresnim i pomaže ljudima da uživaju u poslu koji obavljaju.

Pronalaženje značenja u onome što radite može vas učiniti srećnijim. Ako ne znate „kako da pronađete značenje“, ovi saveti vam mogu pomoći:

Ispričajte svoju priču

Istraživanja su pokazala da ono što pričamo sami sebi može odrediti kako se osećamo u vezi sa našim poslom i koliko je velika naša strast dok radimo. Jednom kada počnete da razmišljate u tom pravcu da imate kontrolu nad onim što se dešava, vaše samopouzdanje će se poboljšati. Vaša karijera je potraga za blagom. Prihvatanjem te činjenice možete promeniti ono što želite da uradite sa svojim životom, ali takođe možete promeniti način na koji mislite o onome što radite.

Fokusirajte se na svrhu

Eksperti savetuju da pronalaženje svrhe nema veze sa vašom pozicijom, niti sa time gde se nalazite u kompanijskoj hijerarhiji. Pokušajte da uvidite sve prednosti vašeg posla, kao i mogućnosti da napredujete ili nešto naučite. Jednom kada postavite sebi cilj koji ima svrhu, bićete više motivisani da ga dosegnete.

Rad može biti i zabava

Isprobajte jednu vežbu: zapišite šta vam se sve sviđa u vašoj karijeri do sada, kao i ono što vam je mrsko. Zatim, pokušajte da identifikujete stavku po stavku – šta je smisleno, a šta nije. Ova vežba vam omogućava da naučite kako da usmerite svoje vreme i energiju na stvari koje vas čine srećnim. Umesto da pokušavate da poboljšate stvari koje „mrzite“ i znate da niste dobri u njima, pokušajte da radite ono što vam daje pozitivnu energiju.

Izvor: www.cdm.me

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 − fourteen =