Jednostavni načini kako detetu ublažiti strah od doktora

Fotigrafija: www.zelenaucionica.com

Stručnjaci kažu da je strah od doktora rezultat nekoliko faktora: temperamenta deteta, njegovog uzrasta i prethodnih iskustva u ordinacijama i bolnicama. Deca koja su od malena često bolesna i izložena nizu neugodnih pretraga, imaju veće šanse da razviju strah od odlaska pedijatru ili u bolnicu. Ako tome dodamo i takozvani razvojni strah od nepoznatih ljudi i situacija, odlazak lekaru za neke roditelje prava je noćna mora. Visoko na listi stresnih situacija u lekarskoj ordinaciji svakako je vakcinisanje i bilo koji zahvat koji uključuje iglu.

Dete koje se boji lekara obično glasno plače, pruža otpor, ne može da se smiri. Najteže je s mališanima između jedne i četiri godine, jer oni već povlače određene asocijacije kad vide lekara ili kad shvate da moraju u bolnicu, ali ne može im se još logično i racionalno objasniti da je to sve za njihovo dobro.

Kada vide svoje tužno, prestrašeno i uplakano dete, često i roditelji razviju anksioznost oko odlaska lekaru. Neki čak odlažu vakcine ili pokušavaju telefonski rešiti terapiju s pedijatrom. Ako ipak odu lekaru, svoj nemir i neprijatnosti roditelji neverbalno i nesvesno prenose na svoje dete, čime se situacija još više pogoršava. Roditelji priznaju da im je tokom pregleda teško pratiti uputstva pedijatra jer su toliko uznemireni detetovim stresom, pa kao da uopšte nisu u ordinaciji ni prisutni. Zato je važno da roditelj prvo umiri sebe, jer posete lekaru su neophodne. Ni jedan pedijatar ne može napamet ili preko telefona odrediti zdravstveno stanje deteta. Lekar dete mora da pregleda.

Kako poseta pedijatru učiniti manje zastrašujućim za dete (i roditelja)?

1. Pripremite dete pre odlaska
Čak i ako neće hteti razgovarati o odlasku lekaru, pričajte detetu što će se dogoditi na pregledu. To možete učiniti pomoću igračaka (doktorskih setova za decu), pomoću igre uloga s detetovim omiljenim plišanim igračkama ili pomoću slikovnica.

Dete se boji nepoznatog, baš kao i odrasli. Zavisno od toga zbog čega idete kod pedijatra, opišite detetu korak po korak kako će to izgledati (ići ćemo autom, parkirati se, doći u čekaonicu, tamo će biti i druge dece, čekaćemo da nas sestra pozove, ući ćemo u ordinaciju, pozdraviti doktoricu i tako dalje). Na taj način dete se u sigurnosti svog doma u glavici upoznaje sa situacijom koju poznaje od ranije i dobija svojevrsnu utehu da će sve biti u redu.

2. Ne stvarajte dodatne strahove i ne rugajte se detetovom
Kada objašnjavate što će se dogoditi tokom pregleda, nemojte lagati ili prećutkivati. Bolje odmah recite: “Idemo po jednu bocu, ona bi te mogla malo zapeckati, ali za tren će proći. Ja ću biti tamo s tobom”. Cilj je biti iskren, ali ne preuveličavati strah ili ga ismijavati rečima poput “Nemoj biti mala beba”.

Isto tako, čak i kad je dete zdravo, nemojte ga plašiti odlascima doktoru. Mnogi roditelji disciplinuju decu na način da im “prete” i da ih straše nečim što je deci izuzetno neprijatno i negativno. Ako dete plašite doktorom, ne možete očekivati da ga se zatim neće i stvarno bojati.

3. Ne nudite prazna obećanja
Nemojte detetu govoriti da neće dobiti vakcinu/injekciju ili da neće vaditi krv ako to nije istina ili ne znate da nije istina. Ako kažete da neće biti boce, a onda je dete dobije, ono vam više neće verovati i kod sledećeg odlaska lekaru imaćete još više problema. Ponavljamo, dete se najviše boji nepoznatog. Dete se boji što će mu lekar raditi, pa laganje ili nagađanje nije opcija.

4. Ponudite detetu distrakciju
U ovakvim slučajevima, dok čekate na pregled, dobro je imati mobilni telefon s crtanim filmom, igračke u torbi ili neku unapred isplaniranu temu za razgovor kako bi dete malo opustili i skrenuli mu pažnju sa straha.

Kada uđete u ordinaciju i kad lekar treba da da vakcinu/injekciju (što je najveći strah kod dece), trik koji iskusni pedijatri znaju je da za vreme davanja vakcine/injekcije dete pokušaju da nateraju da zakašlje kako bi malo otupili bol od igle.

5. Pružite utehu
Osećaj straha kod male dece je potreba da im se pruži zaštita, uteha i osećaj sigurnosti. Toga dana kad znate da trebate kod lekara dajte detetu više maženja, više zagrljaja, držite ga celim putem bliže sebi, uzmite ga u krilo, neka ono ponovno bude vaša mala bebica. Na taj način umirujete i sebe i fizičkim dodirom detetu dajete poruku da će sve biti u redu i da ste uz njega.

6. Nagradite dete nekom sitnom poslasticom nakon pregleda
Obećajte detetu da ćete nakon posete lekaru otići zajedno na sladoled, ili ako dete ima prehladu da ćete kod kuće zajedno ispod ćebeta gledati crtani ili čitati omiljenu priču koliko god puta ono to bude htelo. Ovde nije cilj kupovati detetov mir i poslušnost, već mu odvratiti malo misli od sadašnjosti, najavom prijatne budućnosti.

Na taj način pomažete detetu da stvori pozitivne asocijacije u vezi sa iskustvom odlasku doktoru.

Izvor: www.zelenaucionica.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


six + 4 =