Izdato upozorenje za sve koji planiraju letovanje u Grčkoj

Foto: pixabay.com

Nedelju dana nakon što britanski Forin ofis svrstao komarce u moguće opasnosti koje vrebaju turiste u Grčkoj, zdravstveni zvaničnici Grčke pozivaju sve koji putuju na odmor u Grčku da primene mere za zaštitu od infekcije, s obzirom na nezapamćenu epidemiju bolesti prošle godine.

– Blo je dovoljno slučajeva da bismo znali da je ovo preraslo u problem javnog zdravlja – izjavila je Dani Pervanidu, koja vodi Kancelariju za vektorske zarazne bolesti (bolesti, koje pre nego što dospeju u domaćina, izvesno vreme provode u vektoru – komarac, krpelj i druge vrste insekata) u grčkoj nacionalnoj organizaciji za javno zdravlje (KEELPNO).

– Virus su u Grčku donele ptice-selice i preporučujemo svima da primene lične mere zaštite, kao što su odeća s dugim rukavima, izbegavanje mesta sa stajaćom vodom i korišćenje mreža i sredstava za zaštitu komaraca – savetuje Pervanidu.

Prošle godine, u toj zemlji je zabeležen rekordan broj zaraženih virusom Zapadnog Nila (316), pri čemu je devet osoba umrlo.

Zaraženi ovim virusom obično nemaju simptome. Dok oko 20 odsto imaju lakše tegobe, koje liče na simptome gripa (povišena temperatura, glavobolja i bol u celom telu), samo jedan odsto razvija ozbiljnu bolest, saopštava američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Međutim, od osoba kojima je u Grčkoj prošle godine otkrivena bolest, čak 243 osobe ispoljavale su simptome neuroinvazivnih bolesti, kao što su encefalitis, meningitis i akutna paraliza. To je najveća epidemija posle 2012, kada su zabeležena 262 slučajeva zaraze, odnosno 35 smrtnih slučajeva.

Američka ambasada u Atini izdala je zdravstveno upozorenje i pozvala državljane da preduzmu preventivne mere – od raščišćavanja područja u kojima se razmnožavaju komarci, do košenja travnjaka i orezivanja žbunja.

Osim u Grčkoj, porast broja slučajeva infekcija virusom Zapadnog Nila registrovan je i u Italiji, Rumuniji i Srbiji. Samo 2018, broj slučajeva zaraze bio je veći nego u prethodnih sedam godina zajedno.

Izvor: ddl.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1704 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 5 =