Kako rad od kuće smanjuje jaz među polovima?

Fotografija: Pixabay.com

Veoma je teško ignorisati statistiku koja se tiče rada od kuće. Polazeći od povećavanja produktivnosti do manjeg korišćenja „bolovanja“, rad od kuće je promenio pravila igre u odnosu na produktivnost i sreću zaposlenih – ali tu nije kraj. Preduzeća će imati ogromnu korist dopuštajući ženama da rade od kuće, kako u raznolikosti radne snage, tako i u povećanju broja zaposlenih.

Veoma je teško ignorisati statistiku koja se tiče rada od kuće. Polazeći od povećavanja produktivnosti do manjeg korišćenja „bolovanja“, rad od kuće je promenio pravila igre u odnosu na produktivnost i sreću zaposlenih – ali tu nije kraj. Uporedo sa uživanjem u svim privilegijama koje donosi rad od kuće, žene su uvidele još veću dobit: mogućnost da podižu porodicu dok grade svoju karijeru.

Prema statistici Ministarstva rada SAD, 74,6 miliona žena rade kao civilna radna snaga, čineći skoro 47% radnih mesta. Svetska banka potvrđuje da ni ostale države nisu u zaostatku (neke čak i nadmašuju ove podatke) sa ženskom radnom snagom čineći barem 40% ukupne radne snage. Francuska, Nemačka, Australija, Bahami, Poljska, Portugal, Južnoafrička republika, Španija kao i desetine drugih zemalja su uključene u ovu priču.

Statistika priča

Međutim, samo zato što žene u velikoj meri doprinose sveukupnoj radnoj snazi, to ne znači da još uvek ne postoji primetna rodna neravnopravnost u pojedinim oblastima, posebno u informacionim tehnologijama.

Izveštaji pokazuju da su najzastupljenija zanimanja u Americi koja rade žene: sekretarice, briga o deci, recepcionarke, asistenti profesora, medicinske sestre, računovodstvene službenice, služavke, kućna i lična nega i kancelarijski službenici.

Na ovoj listi niste videli veb dizajnere, naučnike, programere, tehničke inženjere, dizajnere, mobilne programere ili sistem administratore, zar ne? To je zato što u ovim oblastima dominiraju muškarci – ili su bar dominirali… držimo pesnice za drugačiju budućnost.

56% žena u tehnološkoj industriji ostavljaju svoj posao na sredini karijere; 51% žena kaže da je činjenica to što je zaposlena majka teško za napredak u karijeri; 33% žena napusti tehnološku industriju zbog neuravnoteženosti između posla i privatnog života.

A kada je reč o ženama u tehnološkom svetu? Pa, prosto rečeno, jednostavno nisu u stanju da opstanu. 

Nacionalni centar za žene i informacione tehnologije nedavno je objavio da 56% žena u tehnološkoj industriji odlazi na polovini svoje karijere.

Upoređivanjem podataka istraživačkog centra Pew čak 51% žena kaže da je napredovanje u karijeri teško zbog toga što je zaposlena majka. Na sve ovo dodajemo još jednu studiju koju je uradio Univerzitet Viskonsin – Milvoki, a to je da približno 33% žena napušta tehnološku industriju zbog neuravnoteženosti između posla i privatnog života.

Da li uviđate vezu?

I, šta je problem?

Šta se može uraditi sa ovom statistikom? Mali nagoveštaj. Počinje sa „majka“. Da, to je majčinstvo.

Sva tri statistička podatka imaju jasnu povezanost – žena podiže porodicu. 

Žena je srce kuće, kao i ona koja stvara, razvija i na kraju rađa decu, žena kao radna snaga ima mnogo obaveza, kako unutar porodice tako i na poslu. Budući da je i to rečeno, pogledajmo šta stvarno sprečava ženu da balansira između činjenice da je i majka i žena od karijere.

Odgovor je jednostavan: fleksibilnost ili nedostatak iste. Kada su žene izložene tradicionalnom i arhaičnom sistemu rada da ostanu u kancelariji od devet do pet (ili, ako ćemo biti realni, od devet do šest, sedam, pa i osam), jednostavno je nemoguće negovati i porodičan život – i to postaje velik problem kada se svede na jaz između polova u tehnologiji.

 

Pronalaženje rešenja

Ako do sada niste pogodili, rešenje je da se ženama koje treba da osnuju porodicu pruži fleksibilno radno vreme i mogućnost da organizuju isto.

Žene ne bi trebale da biraju između karijere u tehnološkoj industriji i da li će imati bebu, što omogućava upravo rad od kuće.

76% ženskih tehničkih stručnjaka smatra da će ona preduzeća koja pružaju slobodu rada od kuće verovatno zadržati vrhunske talente u ovoj oblasti.

Preduzeća će imati ogromnu korist dopuštajući ženama da rade od kuće, kako u raznolikosti radne snage, tako i u povećanju broja zaposlenih.

Vraćajući se na statistiku, studija iz 2017. godine koju je uradio britanski Džobsajt (Jobsite) pokazuje da je 76% ženskih tehničkih stručnjaka izjavilo da će preduzeća koja pružaju slobodu rada od kuće zadržati vrhunske talente.

Zaključak

Problem koji se tiče rodne neravnopravnosti u tehnološkom svetu je frustrirajuća, ali nije nemoguća za rešavanje. U stvari, daleko od toga.

Svakim danom sve više kompanija prihvata da zaposleni rade od kuće, i ako tehnološko tržište želi da zaposli i zadrži nekog od svetskih, talentovanih ženskih radnika, moraće da pristanu na promene.

Izvor: iserbia.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + ten =