„Bohemian Rhapsody” – film o čoveku koga su svi voleli

Fotografija: www.wikimedia.com

Život Fredija Merkjurija bio je na mnogo načina intrigantan – bio je homoseksualac, umro je od posledica AIDS-a, plenio je energijom i bio jedan od najvoljenijih umetnika svog doba. Bio je sve samo ne običan. Fredi Merkjuri i njegov život su svakako bili filmski a ekranizacija inspirisana njegovim likom jeste film o spektakularnom životu ovog harizmatičnog frontmena grupe Queen.

Za sve ljubitelje rok muzike, poštovaoce dela grupe Queen a i mnoge druge Bohemian Rhapsody je prava poslastica koja u 134 minuta obuhvata sve njihove kapitalne numere, a ovaj film čini prvorazrednim mjuziklom. Upravo sama muzika daje novu dimenziju pristupačnosti filmu. Ona može probuditi interesovanje kod pojedinaca koji nisu upućeni u diskografiju ovog benda pošto su hitovi u filmu opštepoznati.

Film obuhvata deo o nastanku grupe, njihovim počecima, usponima i padovima. Fabula filma ima u fokusu, naravno, samog Merkjurija jer je njegova ličnost umnogome bila velika kao i sam sastav, pa se tako danas ime grupe Queenpoistovećuje sa njegovim imenom. Ironično je, međutim, to što su bend osnovali gitarsita Brajan Mej i bubnjar Rodžer Tejlor dok se basista Džon Dikon pridružio 1973. godine. Queen je osnovan pod originalnim nazivom Smile, a promeni imena je kumovao, pomalo poetično, sam Merkjuri kada se pridružio bendu 1970. godine.

Fotografija: www.wikimedia.com

Queen je veoma brzo porastao u rok sastav koji će obeležiti celu eru rok muzike. Istovremeno je rastao i Merkjuri na čijim krilima je, po mišljenju mnogih, porastao i sam bend. Film obuhvata svađe i nesuglasice među članovima koje su kulminirale Fredijevim zaokretom ka solo karijeri i primetnim zapostavljanjem grupe.

Brajan Sindžer, reditelj filma, je kao vrhunac filma projektovao Live Aid, humanitarni koncert održan radi prikupljanja sredstava za suzbijanje gladi u Etiopiji, održan 1985. na Vembliju. Osim što sam po sebi Live Aid predstavlja jedan od epohalnih koncerata u istoriji roka, ovaj koncert je simboličan jer se njime bend ustoličio na zvezdanom nebu rokenrola i označio je svojevrsno ponovno okupljanje, mada se nikada nisu zvanično rastavili.

Da je prikaz benda zapostavljen u korist frontmena oslikavaju i scene koje svedoče o Fredijevoj seksualnosti. Majstorski su prikazane činjenice iz Fredijevog života, o kojima se ne zna puno, pre nego što se otvoreno deklarisao kao homoseksualac. Tako se mogu videti scene sa njegovom dugogodišnjom partnerkom Meri Ostinkojoj je prvi put priznao za svoju seksualnu opredeljenost i čije mesto u Fredijevom srcu niko potonji nije mogao da zauzme. Iako su prekinuli vezu 1976. godine, ostali su najbliži prijatelji do kraja Fredijevog života, a posvetio joj je i veliki hit benda – Love of my life. Fredijev kasniji partner je bio Džim Haton koji je sa njim proveo 6 godina – od početka bolesti do Merkjurijeve smrti.

Film je odličan omaž uticaju kultnog benda na današnju rok kulturu i kulturu uopšte. O njihovom doprinosu svedoče mnogobrojne pesme koje se i danas koriste u raznim filmovima i reklamama. Istinost filma potvrdio je i gitarista benda Brajan Mej. Kada su ga upitali šta bi Fredi mislio o filmu Brajan je odgovorio da bi Fredi bio zadovoljan.

Upitan za mišljenje o Bohemian Rhapsody Mej je izjavio za magazin Classic Rock: „Video sam film stotinu puta do sad u delovima a nekad i celog, uvek me pogodi. Sve je veoma emotivno. Sve je o Frediju. I mi smo tamo, ali je priča o Frediju i to je uvek bilo tako.”

Fotografija: www.wikimedia.com

Opus grupe Queen je neverovatan. Petnaest studijskih albuma, petnaest kompilacija, 72 singla… Hitovi poput Bohemian rhapsody, Another one bites the dust, We will rock you, We are the champions, Love of my life, The show must go on Ove ali i stotine drugih pesama ove grupe se pamte i danas i generacije ljudi ih vole.

Jedna anegdota sa snimanja pesme The show must go on najbolje opisuje ličnost Fredija Merkjurija. Pesma je snimana 1991. godine nekoliko meseci pre Fredijeve smrti. Zabrinut za zdravlje svog frontmena Brajan Mej ga je upitao da li će moći da otpeva, Fredi je eksirao votku i uzvratio: „ I’ll fucking do it”.

„Fredi je ušao i pocepao taj vers”, izjavio je Mej za časopis Rolling Stone. Skoro tri decenije posle njegove smrti njegove pesme se i dalje čuju iz slušalica onih koji su rođeni posle 1991. godine. Šou mora da se nastavi!

Izvor: autor Aleksandar Stanković, iSerbia

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 + thirteen =