Hrana koja hidrira! Da, potrebna vam je!

Fotografija: Pixabay.com

Hidratantna hrana će vam obezbediti dosta tečnosti, ali i zdravih hranljivih materija koje će vas napuniti svežinom za vruća letnja trčanja radi rekreacije ili za decom.

Ispijanje vode nije jedini način da ostanete hidrirani. Istraživanja svetskih medicinskih instituta pokazuju da čovek unosi i do 20% vode kroz hranu. Ako pojedete oko 80 grama krastavca to je isto kao da ste popili oko jedan dl vode, samo bolje. Osim toga što su bogati vodom, voće, povrće i još neke bitne namirnice sadrže i hranjive materije koje mogu da poboljšaju zdravlje. Dodajte sledeće namirnice redovnoj ishrani i količini vode koju pijete i promenite ritam sa ukusom.

 

H2O + Elektroliti = Breskve, dinje i jagode

Ovo voće je jako vodeno i bogato kalijumom. Kako se elktroliti gube znojenjem a kalijum i natrijum zajedno rade na održavanju nivoa tečnosti u organizmu, tako će unos ovih elemenata pomoći regulaciji vašeg pulsa i cirkulacije. Količina dovoljna da zadovolji 5%-10% vaših dnevnih potreba za kalijumom se nalazi u svakoj zdeli ovog voća.

 

Predlog recepta:

Probajte hladnu supu od breskvi, dinja i jagoda. Izblendujte zajedno svo ovo voće zajedno sa sokom kajsije, sokom zelenog limuna i morskom soli.

 

H2O + Vitamin C = Lubenica, kivi i limun

Vitamin C pomaže održavanju fleksibilnosti hrskavica i kolena, a ovo voće vam obezbeđuje najmanje trećinu dnevnih potreba po jednoj porciji. Takođe Vitamin C učestvuje u zaštiti naše kože od UV zračenja, štetnog uticaja zagađenosti vazduha i znoja.

 

Predlog recepta:

Napravite salatu od kivija, zelja, avokad pistaća i belog luka. Ili možete da spojite lubenicu sa feta sirom i mentom.

 

H2O + Oporavak = Ananas i trešnje

Ananas i trešnje vam mogu biti od pomoći u oproavku posle treninga. Enzim bromelain koji se nalazi u ananasu može da smanji upale i ubrza oporavak mišića. Dok kiselkaste trešnje sadrže antocijanis i melatonin koji sprečavaju upale.

 

Predlog za recept:

Stavite na ražnjić ananas sa piletinom, premažite soja sosom i ispecite na roštilju.

 

H2O + Imunitet = Jogurt i kefir

Studije su pokazale da hran bogata pobioticima štiti od problema sa respiratornim sistememom koji mogu da ugroze vaše trčanje. Za sve koji ne znaju probiotici su zdrave bakterije a jogurt sadrži između jedne i pet vrsta probiotika. Kod kefira je broj vrsta i do dva puta veći. Takođe svaka čaša ovih pića sadrži i oko 10 grama proteina pa se imuni sistem lepo izgrađuje.

 

Predlog za recept:

Umutite jednake količine kefira i sirupa od javora i napravite preliv za palačinke.

 

H2O + Varenje = Pasulj

Jedna šolja kuvanog pasulja obezbediće vam pola čaše vode, proteina koliko i dva jajeta i polovinu vaših potrebna za vlaknima. Vlakna drže vaš sistem za varenje aktivnim, pomažu kod smanjenja holesterola i kontrolišu apetit.

 

Predlog za recept:

Kombinujte pasulj sa celerom, belim lukom, maslinovim uljem, i sirćetom. Dodate začin i so i eto odlične salate

 

H2O + Prevencija kancera = Paradajz i brokoli

Paradajz je bogat likopenom. Istraživanja povezuju ovaj antioksidans sa smanjenim rizikom od raka pluća, stomaka, prostate, dojki, debelog creva i grla. U isto vreme iako se ne čini preterano sočnim, brokoli u svom sastavu ima oko 90% vode ali sadrži i jedinjenja koja se nazivaju izotiocinati. Novije studije nalaze da ova jedinjenja blokiraju gene koji su odgovorni što ćelije postaju kancerogene.

 

Predlog za recepte:

Stavite Cherry paradajz na ražnjić i grilujte ga dok se malo ne ugljeniše, dodajte kuglice mocarela sira, balsamiko sirće i svež bosiljak. Ispecite na gomili brokoli i rendani đumbir, dodajte iseckano ili samleveno grožđe i semenke suncokreta.

Šta zdravo vi volite da pojedete i skuvate vašoj porodici ovih dana?

Izvor: Najboljamamanasvetu.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − three =