Evo čime su se žene ulepšavale u prošlosti

Izvor:Pexels.com

“Magične” pilule sa iznenađenjem, hlorovodonična kiselina, radioaktivna kozmetika… Na kakve žrtve su žene bile spremne za lepotu? Ovo su čudesni kozmetički tretmani iz prošlosti.

Izbeljivanje kože olovnim belilom i sonom kiselinom

Da bi postigle aristokratsku belinu kože, kod devojaka je u periodu od 16. do 18. veka bilo uobičajeno trljanje lica olovnim belilom i sirćetom ili sredstvima na bazi sumpora. Dok su lepotice 19. veka tvrdile da je sona kiselina odlično sredstvo za uklanjanje pega i neželjenih fleka na licu. Štaviše, sve ove procedure su preporučivali da se rade svakodnevno.

Posledice: olovo u kombinaciji sa sirćetom je izazivalo ljuštenje kože, koja je usled ove opasne procedure bila prekrivena ranama.

Savremena alternativa

Hemijski piling salicilnom ili voćnim kiselinama izjednačava boju lica. Pored toga, pomoću pilinga na bazi retinoične kiseline možete se rešiti hiperpigmentacija.

Epilacija rendgenskim zracima

U 19. veku pojačana maljavost tela bila je dovoljan razlog da devojka ostane neudata. Medjutim, početkom 20. veka Amerikanac Albert Gejzer odlučio je da stane na put ovom problemu. Gejzer je patentirao specijalnu mašinu sa rendgenskim zracima koja je uklanjala dlake sa lica i tela. Strašna je i sama pomisao da je ova metoda korišćena do dvadesetih godina prošlog veka.

Posledice: da, dlake su nestajale, bolje reći opadale. Zračenje je izazivalo opekotine, eritem (crvenilo kože) i kožne bolesti.

Savremena alternativa

Laserska epilacija se relativno bezbolno bori sa neželjenim dlačicama, a efekat posle tretmana traje dugo. Jeftinije rešenje koje privremeno pomaže je depilacija voskom ili šećernom pastom.

Tablete za mršavljenje sa crvima

Nekada su postojala dva načina za žene koje su želele da se brzo reše viška kilograma: korset koji je stezao sve unutrašnje organe ili tablete za mršavljenje sa jajima helminta (parazitski crvi).

Posledice: gliste. Po pravilu, žene su posle izvesnog vremena uzimale drugu pilulu koja bi trebalo da ubije parazite, međutim, usled njihovog brzog razmnožavanja nije bilo nimalo lako rešiti ih se.

Savremena alternativa

Klasična liposukcija, zahvat u estetskoj hirurgiji koji omogućava da se ukloni i do pet kilograma masnih naslaga odjednom. Za još bolje rezultate tu je radiofrekventna liposukcija koja za razliku od klasične rešava problem viška kilograma bez ožiljaka, a ujedno pomaže da se zategne koža.

Radioaktivna kozmetika

Tridesetih godina prošlog veka u Francuskoj su izmislili kozmetičke proizvode na bazi radijuma. Garantovali su uklanjanje bora, spašavali kožu od uvelosti, hiperpigmentacija i akni. Srećom, proizvodnja ovakve kozmetike ubrzo je bila zabranjena.

Posledice: bore i drugi problemi su nestajali, ali zajedno sa delovima lica.

Savremena alternativa

Tretman kože mikrotokovima bezbolno stimuliše i poboljšava mikrocirkulaciju kože i doprinosi smanjenu otečenosti lica. Takođe, botoks zaglađuje mimičke bore, dok fileri smanjuju dubinu bora, daju volumen usnama, jagodicama i obrazima.

Izvor:DLL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven − one =