NA LETOVANJU JE NAJVAŽNIJE BITI ZDRAV

Fotografija: Pixabay.com

Sigurna zaštita od stomačnih tegoba na putovanjima mogu da budu elektroliti u prahu koji jednostavnom primenom mogu da pomognu ozdravljenje i rehidrataciju.

Letovanje je nešto što se željno iščekuje skoro čitave godine. Za tih deset dana onih preostalih 355 planiramo, priželjkujemo, biramo destinacije i ugovaramo datume. Kada su putovanja u pitanju, posebno kada ste roditelj male dece i beba, najgora stvar koja može da se dogodi je da se neko od saputnika razboli. Naravno da nije prijatno da iko bude bolestan, ali posebno je teško roditeljima ako im se na letovanju dete razboli. Što je dete manje, to je sve dramatičnije. Posebno je neprijatna činjenica da se takve stvari dogode u inostranstvu, gde, iako svi roditelji kreću sa uplaćenim zdravstvenim osiguranjem, uvek strahuju od toga na kakvog će doktora naići, da li će se dobro sporazumeti i slične stvari.

Sve to čini odabir letovanja sa malom decom i bebama još težim. Pažljivo se biraju destinacije, smeštaj, hoteli, plaže i svi se trude da do tančina predvide sve moguće neprijatnosti i spreče ih.

Nije na odmet da se podsetimo nekih bitnih stavki, iako je najvažnija stvar koju treba shvatiti da je na letovanju sve podređeno deci. Ne bismo da vas obeshrabrimo, ali ne očekujte da ćete se baš odmarati. Gledajte sve sa vedrije strane i radujte se promeni mesta, novim predelima, morskom ili planinskom vazduhu…dakle ključna stvar je da ne očekujete previše.

 1. Mesto boravka mora da ima dostupnog pedijatra i apoteku.
 1. Dajte prednost aranžmanima u junu i septembru, kada je vrućina manja i nema previše gužve. Za baš malu bebu možda je ipak Srbija najsigurniji izbor.
 2. Obavezno vodite računa o kvalitetu vode. Prvenstveno za piće ali kod beba je važno i da voda za kupanje bude higijenski ispravna.
 3. Bebina koža je jako osetljiva, pa vam je potrebna plaža na kojoj postoji „debela“ prirodna hladovina, kao i mogućnost da nakon izlaska iz vode bebu isperete od soli. Isto tako se bebama do šest meseci starosti nikako ne preporučuje mazanje nikakvih krema sa zaštitnim faktorom. Beba ne treba da bude na suncu.
 4. Izbegavajte mesta prepuna kafića iz kojih se čuje glasna muzika. Birajte mesta sa lepim i prostranim šetalištima gde ćete moći da šetate sa kolicima.
 1. Izaberite apartmanski smeštaj u kom možete da pripremate kašice i drugu hranu za bebu, ili hotel sa uslugom pripremanja bebi obroka.
 2. Dobro je da u blizini postoji prodavnica ili hipermarket sa dobrim izborom hrane za bebe, pelena, itd.
 3. Vodite računa o tome da apartman bude dovoljno veliki da može da se ubaci dečji krevetac.
 4. Kako ne biste stalno morali da stražarite, tražite apartman koji je obezbeđen tako da dete koje puzi ili je tek prohodalo može bezbedno da se kreće.
 5. Najbolje je da su svi sadržaji na jednom mestu, jer obilazak udaljenih plaža sa bebom može da bude nezgodan.
 6. Ono što nije vezano za mesto boravka ali itekako ima veze sa vrelim letnjim danima je svakako unošenje dovoljno tečnosti. U brizi da sve vidimo, da pazimo na decu, da ispunimo dan, možemo da zaboravimo koliko je leti važno da budemo dovoljno napojeni. Ljudsko telo više od polovine mase čini voda.

Najčešći neprijatni saputnici letovanja su stomačne tegobe. Nekada su izazvane neadekvatnom higijenom, nekada virusima ali vrlo često i neispravnim i nepravilno čuvanim namirnicama. Putničku dijareju može da izazove ne tako često i nervoza tj trema pred put. U svim navedenim situacijama ključna stvar i prva pomoć je da se nadoknadi izgubljena tečnost i nadomesti gubitak minerala izazvan bilo dijarejom bilo povraćanjem.

U takvim slučajevima kec u rukavu, ali i sigurna zaštita od daljih neprijatnosti mogu da budu elektroliti u prahu koji jednostavnom primenom mogu da pomognu ozdravljenje i rehidrataciju.

 

Izvor: detinjarije.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 2 =