To što možeš uraditi danas ne ostavljaj za sutra

Fotografija energepic.com sa Pexels.com

Čuvena narodna poslovica kaže “To što možeš uraditi danas ne ostavljaj za sutra”. Ova poslovica je sa tako malo reči rekla mnogo toga. Ako već imamo mogućnost da nešto uradimo danas, zašto da to ostavljamo za sutra? Verovatno biste rekli da neko odlaže obaveze zato što je lenj, mrzi ga, ne radi mu se, sutra će to uraditi mnogo bolje i kvalitetnije itd. Sasvim je “normalno” da to svi ponekad radimo, ali kada ovakvo ponašanje uzme maha onda se njime treba ozbiljnije pozabaviti.
U psihologiji ovu pojavu zovemo prokrastinacija, a odnosi se na odlaganje izvršavanja obaveza.Razlozi za prokrastinaciju mogu biti razičiti i zaista su individualni. Neko odlaže zato što želi da sve bude perfektno urađeno, neko iz anksioznosti i straha od spoljašnje procene ili doživljavanja eventualnog neuspeha. Bez obzira koji je uzrok neophodno ga je u radu sa tom osobom otkriti, osvestiti i raditi na otklanjanju istog. Važno je napomenuti da je sasvim “normalno” ponekad prokrastinirati odnosno ostaviti nešto za kasnije. Ovu pojavu treba ozbiljnije shvatiti kada počne da ometa svakodnevno funkcionisanje, kada neizvršavanje obaveza počne negativno da utiče na svakodnevni život i posao.Često kažem da je psiha zaista čudo, iza naizgled banalnih stvari mogu da se kriju zaista ozbiljni uzroci koje tokom života potisnemo i ne osvestimo. Zato ne osuđujte ljude koji ispoljavaju određena ponašanja jer nikad ne znate šta se krije iza toga.
Zapitajte se zašto danas niste uradili neke stvari nego ste ih ostavili za sutra? Ko zna možda dođete do neočekivanh uvida koji će unaprediti vaše funkcionisanje. Uradite to već danas, a ne sutra!

Marijeta Novaković
About Marijeta Novaković 4 Articles
Marijeta je master studije psihologije završila na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a dalje usavršavanje za psihološkog savetnika nastavila je u OLI centru. Zaposlena je u osnovnoj školi, razvojna psihologija i rad sa decom su joj primarna oblast interesovanja. Pored psihologije voli jezike i uživa u radu sa ljudima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − 1 =