Danas je Mitrovdan – crveno je slovo! Ove dve stvari nikako ne biste smeli da radite, a ako pogledate u nebo saznaćete nešto važno

Fotografija: Grekomania.ru

Smatra se da je vreme posle Mitrovdana varljivo, odnosno da zima može svakog časa da iznenadi

Dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan, slavi se 8. novembra po novom kalendaru. Kako kažu narodna verovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana trebalo bi da je svako kod svoje kuće, a ovaj datum se u narodu označava i kao hajdučki rastanak i doba godine kada počinje zima.

Svetac koga kao krsnu slavu slave mnoge srpske porodice, rodio se u grčkom gradu Solunu od blagorodnih i blagočestivih roditelja, koji dugo nisu mogli da imaju decu.

Ovaj slavni i čudotvorni svetitelj rođen je u Solunu od roditelja blagorodnih i blagočestivih. Bio je sin jedinac, zbog je sa velikom pažnjom odnegovan i vaspitan. Njegov otac je bio vojvoda Solunski, pa kada je umro, sin ga je nasledio.

Međutim, Dimitrije je želeo da propoveda hrišćanstvo i javno priznao pred Maksimilijanom da je hrišćanin. Car je bio ljut, pa je smestio Dimitrija u tamnicu. U tamnici mu se javio anđeo božji i reče mu: „Mir ti, stradalče Hristov, mužaj se i krepi se!” Posle nekoliko dana car je poslao vojnike u tamnicu da ubiju Dimitrija.

Fotografija: Wikimedia/shakko
Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × two =