Da li je dete zaista tabula rasa ?

Tabula rasa, latinski izraz, koji u prevodu označava „ praznu tablu“. Ovaj termin označava dete koje je došlo na ovaj svet, dete koje ne poseduje apsolutno nikakvo znanje niti iskustvo. Mi smo ti koji imamo mogućnost ispisivanja stvari na toj tabli, dakle u našim rukama se nalazi sve.

Postavlja se pitanje, šta je to što je suština života i ka čemu težimo, šta je konačni cilj ? Novac, uspeh, prvo mesto, odličan uspeh u školi ili je ipak nešto drugo u pitanju?! Naravno, na ovo pitanje nam niko sa sigurnošću ne može odgovoriti niti dati jasnu i preciznu definiciju, sve se svodi na individualno razmatranje.

Prisetimo se najlepših trenutaka u životu, najlepših uspomena, trenutaka kada smo bili istinski srećni. Da li su tome doprinele neke od navedenih stvari ?! Verovatno da jesu i to je sasvim normalno, tu smo da radiimo i da unapredjujemo sebe  konstantno.

Da li ste ikada u čoveku ili u sebi prepoznali ljubav i sreću, da li je nalik onoj kada ste Vi bili dete ? Šta se desi sa tim, gde nestane ? Da li nam je život oduzme ili je dobijemo od samog početka pa je čuvamo i negujemo ili pak izgubimo, zaboravimo, potisnemo? Zar naše samo postojanje nije sasvim dovoljno za sreću, ljubav i zahvalnost ?

Posmatrajući decu u toku rada, zapitao sam se da li je dete zaista „tabula rasa“ ili pak tabla prepuna života, ljubavi, zahvalnosti, istinske sreće, neretko odgovora na naša postavljena pitanja, zapažanja od kojih Vam naprosto zastane dah.

Da li je to tabla koju mi, kao sistem, kao društvo, kao institucije, kao prepune table, sunđerom brišemo i uklanjamo deo po deo !?

 

Mirko Miljković
About Mirko Miljković 3 Articles
Master učitelj, dugogodišnji rad sa decom na mestu učitelja u Osnovnoj školi. Interesovanje i sklonost ka psihologiji, muzici i sportu.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 − 3 =