Predstavljanje Srbije u Ujedinjenim nacijama iz ugla mladih

Izvor: wikimedia Commons

Program Ujedinjenih nacija „Omladinski delegati Srbije u UN” započeo je 2017. godine, sa ciljem da pri zvaničnoj delegaciji uvrsti mlade predstavnike. Srbija je među prvih 40 država-članica koje sprovode ovaj program.

Program Ujedinjenih nacija „Omladinski delegati“ osmišljen je još 1995. godine, kada je doneta „Svetska akcija za mlade“ koja je predložila da pri misiji zvanične delegacije država članica uvrste mlade predstavnike. Srbija je ovaj projekat započela 2017. godine. Iste godine, na javnom konkursu koji objavljuje Udruženje za Ujedinjene nacije sa Ministarstvom omladine i sporta i Ministarstvom spoljnih poslova prijavilo se 400 kandidata.

Glavni cilj je da se obezbedi učešće mladih u procesu donošenja odluka na najvišem nivou koje se tiču celog društva, a ne samo mlade populacije.

Uslovi  za konkurisanje za funkciju omladinskih delegata su uspešnost u studiranju, znanje  stranog jezika, aktivno bavljenje omladinskom politikom i  poznavanje sistema funkcionisanja Ujedinjenih nacija. Na kraju selekcije biraju se jedan predstavnik i jedna predstavnica po sistemu rodne ravnopravnosti na mandat od jedne godine.

Izvor:Pexels.com

Zaduženje omladinskih delegata u UN  je da zastupaju interese mladih ljudi u sklopu zvanične državne delegacije. Oni se prvo konsultuju sa mladima širom Srbije, zatim sa institucijama i na kraju, na osnovu toga, pripremaju svoje govore na forumima u Ujedinjenim nacijama.

Izabrani Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama za mandat 2018-2019. su Tijana Čupić i Nikola Petrović. Oni su učestvovali na 73. redovnom zasedanju Generalne skupštine UN, u radu Trećeg komiteta i drugim skupovima u Njujorku gde su govorili o omladinskoj politici u Srbiji.

Naši mladi delegati učestvovali su na zasedanju Komisije socio-ekonomskog (EKOSOK) foruma za socijalni razvoj u Njujorku. Tema je bila rešavanje nejednakosti i siromaštva. Kako oni ističu, glavni problem kod mladih je nezaposlenost, koja je dva puta veća nego nezaposlenost u opštoj populaciji. Srbija deli izazove i razvijenih zemalja i zemalja u razvoju pa stoga su mogli da podele iskustva sa brojnim kolegama širom sveta.

Kako kaže, Teodora Pavković, koja je obavljala funkciju delegata u UN prve godine po otpočinjanju ovog projekta u Srbiji, cilj im je bio da predstave Srbiju u svetu, ne kao zemlju koja samo ima probleme, već i kao zemlju  koja može biti uzor. Ona je istakla da je važno da se mladi uključe u sprovođenje ciljeva Održivog razvoja, koji je još nedovoljno razvijen u Srbiji.

Ujedinjene nacije su donele „Agendu 2030 “ koja se sastoji od 17 ciljeva Održivog razvoja koje države članice treba da ispune do 2030. godine. Bivši delegat Srbije u UN, Samedin Rovčanin, rekao je da su u minimum 11 od 17 ciljeva Održivog razvoja targeti upravo mladi kao značajne grupe. Njih dvoje zajedno su promovisali tih 17 ciljeva u Srbiji, a zatim su o stanju i promenama izveštavali u Ujedinjenim nacijama.

Aktuelni omladinski delegati pored diplomatskih foruma u Njujorku, imaju priliku da prisustvuju i u Ženevi, Briselu, Abu Dabiju i Beču. Najavili su, između ostalog, da će se zalagati da minimum 10% narodnih poslanika u parlamentu treba da bude ispod 30 godina starosti.

Izvor: iSerbia.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − eight =