“Zlogonje”- zabavan film sa ozbiljnom porukom

Fotografija: Mondo.rs

Film Raška Miljkovića obuhvata nekoliko vrlo teških i značajnih tema, koje će vas naterati da obratite pažnju na one koje ne primećujemo i za koje mislimo da će nekako ispariti i nestati.

Film “Zlogonje” je jedinstvena avantura zasnovana na motivima knjige “O dugmetu i sreći” Jasminke Petrović.

Ova zabavna avantura će vam na prelep način dočarati snagu dečje volje i lepotu maštanja, zbog kojih se mogu prebroditi svi stvarni problemi.

“Zlogonje” je priča o Jovanu i Milici, desetogodišnjacima koji se upoznaju kada Milica nenadano stigne u Jovanov razred. Da ga druga deca ne bi emotivno povređivala, usamljeni Jovan je izgradio svoj svet iz mašte u koji Milica malo po malo uspeva da se probije. Ona ga poziva u avanturu oslobađanja njenog oca od nove žene, Miličine maćehe, za koju veruje da je veštica koja je začarala tatu. Jovan, zbog novootkrivenog uzbuđenja i radosti koje oseća zbog saznanja šta to znači imati pravog druga, prihvata, ali ubrzo saznaje da prepreke koje se javljaju u realnim avanturama, nije tako lako preskočiti kao u onima u njegovoj mašti. A najveća prepreka od svih za Jovana je upravo on sam. On će morati da prihvati sebe takvog kakav jeste i zdušno se baci u avanturu najveću od svih- život.

Kada to bude učinio, pred njim će se otvoriti jedan novi svet, u kome će zajedno sa Milicom otkriti istinsku prirodu veštice i na potpuno neočekivan, ali zreo način savladati njenu pretnju i postati heroj.

Scenario su pisali Marko Manojlović i Miloš Krečković, a glavne uloge tumače: Mihajlo Milavić, Silma Mahmuti, Jelena Đokić, Bojan Žirović, Milutin Milošević, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milena Predić, Matija Popović.

“Naš film obuhvata nekoliko vrlo teških i ozbiljnih tema, za koje bi se prosečan gledalac zapitao da li imaju mesta u porodičnom filmu. Deca su većinom rođena sa ozbiljnim kapacitetima i potencijalima, koje nažalost mi iz najboljih namera sputavamo i ograničavamo. Krijemo od njih stvari koje su, svidelo se to nama ili ne, deo naše svakodnevnice, potpuno normalne, i iz svih pogrešnih razloga ponekad u našoj zatvorenoj sredini proglašene tabuima. Deci se problem invaliditeta u velikoj meri ili pogrešno objašnjava, usled nedovoljno obaveštenih roditelja, koji strahuju da pred detetom priznaju nešto što ne znaju ili još gore, nekad u potpunosti zaobilazi i onda se ostavlja detetu da svoje mišljenje oformi samoinicijativno, nekontrolisano, sa mogućim pogrešnim stereotipima koji su u velikoj meri rasprostranjeni našem društvu. Nadam se da će se i u najmanjem broju deo publike sledeći put osvrnuti na svoje sunarodnike, koji žive, bore se i traže svoje mesto u ovom svetu, isto kao i mi, ali bivaju marginalizovani, obmotani u veo nevidljivosti samo zato što je nama lakše da se njima ne bavimo”, kaže reditelj Raško Miljković.

Mihajlo Milavić koji igra Jocu kaže da je samo na kastingu imao tremu, dok nije čuo da ga je prošao.

“Nisam očekivao da ću da prođem, i bio sam jako srećan i radostan. Tokom snimanja mi ništa nije bilo teško, sve sam zavoleo”, iskren je Mihajlo.

Pogledajte trejler za film koji će se naći u bioskopima pod 27. septembra

Izvor: www.mondo.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1704 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen + 4 =